Bijtelling elektrische auto toch geen 7% in 2014?

Bijtelling elektrische auto toch geen 7% in 2014?

De verkoop van elektrische auto’s stort in als de bijtelling per 1 januari 2014 van 0% naar 7% gaat. Dit voorspelt de autobranche. Staatssecretaris Weekers overweegt een beperktere verhoging van de bijtelling.

Hogere bijtelling elektrische en hybride auto’s

De Tweede Kamer heeft afgesproken om de bijtelling voor elektrische auto’s of een plug in-hybride met een uitstoot tot vijftig gram te verhogen van 0% naar 7%. Deze belastingmaatregel zou per 1 januari 2014 van kracht worden.

Elektrisch rijden niet meer interessant voor zakelijke markt

Brancheorganisaties RAI en Bovag vrezen dat de verkoop van elektrische auto’s dan volledig tot stilstand komt. Als de fiscale stimulering wegvalt, zijn deze auto’s veel minder interessant voor de zakelijke markt. De aanschafprijs van elektrische auto’s is immers veel hoger.

Compromis voor beperkte bijtelling

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) zegt in het AD dat hij bereid is de bijtelling minder sterk te verhogen. “Er valt met mij over een extra schijf of regeling te praten, maar dan moet er wel iets anders worden geschrapt.  Hier geldt: het moet simpeler en mag niet duurder.”

Doelstelling groei EV’s in evaar

De verkoop van elektrische voertuigen in Nederland is de afgelopen paar jaar sterk toegenomen.  Van eind 2011 tot eind 2012 was er sprake van een verdrievoudiging. Door elektrisch rijden fiscaal minder aantrekkelijk te maken, zal deze groei worden afgeremd.

Hierdoor komt de doelstelling van de Nederlandse overheid in gevaar om in 2015 15.000 tot 20.000 elektrische voertuigen op de weg te hebben. Dit bleek in België, waar de verkoop van EV’s in het eerste kwartaal van 2013 met 60% afnam na de afschaffing van belastingvoordeel.

Bron: AD / Groen7