Heerhugowaard verdedigt inkoopactie SamenZonneEnergie

Heerhugowaard verdedigt inkoopactie SamenZonneEnergie

De gemeente Heerhugowaard vindt de gemeentelijke inkoopactie SamenZonneEnergie geen ‘oneerlijke marktconcurrentie’. Volgens de gemeente leidt de actie weliswaar tot meer zonnepanelen bij de deelnemende gemeenten, maar die worden grotendeels via andere kanalen ingekocht, zo luidt de verdediging. De gemeente reageert naar aanleiding van de petitie ‘Stop concurrentie van gemeenten’ die door een aantal installateurs van zonne-energie in het leven is geroepen. Heerhugowaard zegt namens alle deelnemende gemeenten en iChoosr, die de online inkoopplatform opzet, te spreken.

SamenZonneEnergie

Via de website SamenZonneEnergie kunnen inwoners van een groot aantal gemeenten uit Noord-Holland en Zuid-Holland zonnepanelen inkopen. Tot nu toe is de actie een succes. In Noord-Holland hebben 19 gemeenten 25.000 zonnepanelen ingekocht. Deze actie werd gewonnen door installateur MetDeZon, die 28 procent onder de prijsindicatie van de actie bood. Ook in Zuid-Holland doen meerdere gemeenten aan de actie mee.

Samenwerking

De gemeente Heerhugowaard ziet geen kwaad in de gezamenlijke inkoopactie. Op haar website zegt de gemeente: ‘SamenZonneEnergie is een voorbeeld van samenwerking tussen partijen waarin deelnemende gemeenten marktpartijen bij elkaar brengen om tot een goed aanbod voor burgers te komen. Gemeenten initiëren de groepsaankoop, burgers die interesse hebben in een zonnepanelensysteem kunnen zich vrijblijvend inschrijven. Op basis van strikte kwaliteitsvoorwaarden en garanties wordt een veiling georganiseerd onder gekwalificeerde leveranciers. De veiling levert een kwalitatief goed aanbod tegen een aantrekkelijke prijs, dat aan alle deelnemers wordt aangeboden. Burgers hebben de vrije keuze al dan niet voor dit aanbod te kiezen’.

Hogere penetratie zonne-energie

Heerhugowaard heeft bij haar netbeheerder Liander registratiegegevens opgevraagd van zonne-stroominstallaties. Volgens de gemeente ‘zijn in gemeenten die deelnamen aan de twee acties van SamenZonneEnergie, tot twee maal zoveel meer systemen geïnstalleerd, te weten 2,6 procent van de huishoudens gemiddeld per gemeente. Slechts een klein deel van dit verschil wordt veroorzaakt door de installaties via SamenZonneEnergie. Brengen we alle installaties van SamenZonneEnergie in mindering dan wordt zichtbaar dat de deelnemende gemeenten nog steeds gemiddeld 40 procent meer geïnstalleerde systemen hebben dan de andere gemeenten in Noord-Holland.

Petitie

Installateurs van zonnepanelen zijn een grootschalige handtekeningenactie gestart tegen gemeentelijke inkoopacties van zonnepanelen. Ze klagen over ‘oneerlijke concurrentie’ en een ‘ongelijk speelveld. Inmiddels zijn er 733 handtekeningen met de actie opgehaald.
Alle argumenten van de actievoerders zijn na te lezen in dit artikel op Energieoverheid.

iChoosr

Het bedrijf iChoosr, die de online inkoopplatforms voor zonnepanelen opzet, is in korte tijd uitgegroeid tot een marktspeler van formaat in de zonne-energiebranche. De site ‘Wij Noord-Holland’ heeft onderzoek gedaan naar iChoosr en meldt dat het vermogen van het bedrijf tussen 2011 en 2012 is toegenomen met 1 miljoen euro. De holdingmaatschappij, iChoosr Holding, kon een toename van 3,5 miljoen noteren in dezelfde periode.

Bron: gemeente Heerhugowaard