Beweging in onderhandelingen Rusland en Oekraine over gasprijs

Beweging in onderhandelingen Rusland en Oekraine over gasprijs

De Oekraïne is bereid een deel van de $3.5 miljard aan onbetaalde gasrekeningen aan Rusland over te maken als de gasprijs naar beneden gaat. Dat zei de Oekraïense minister van Financiën naar aanleiding van onderhandelingen tussen de EU, Rusland en de Oekraïne.

Catch 22
Rusland wil wel praten over kortingen maar niet voordat het een deel van de openstaande rekening heeft ontvangen. Daarmee zijn de onderhandelingen voorlopig in een catch 22 beland want Oekraïne wil pas betalen als het een korting toegezegd heeft gekregen.

De Oekraïense minister van Financiën Shlapak zei: “We zijn klaar om te betalen wanneer zij [Rusland] de prijs voor toekomende gasleveringen bevestigen maar we zijn niet tevreden met het nu voorliggende voorstel: jullie betalen en dan praten we verder”.

Optimistisch
Guenther Oettinger, de EU Commissaris van Energie, die als mediator aan de onderhandelingen deelneemt, heeft voorgesteld dat de Oekraïne aanstaande donderdag $2 miljard aan Rusland overmaakt. Hij zei daarover: “Ik ben behoorlijk optimistisch dat we de nog openstaande vragen en problemen in de volgende paar dagen kunnen oplossen”.

De gesprekken tussen Rusland, Oekraïne en de EU zijn de tweede in een reeks van drie die voor de maand mei waren gepland. De eerste vonden plaats op 2 mei.

Verhoging gasprijs
Begin april heeft het Russische staatsbedrijf Gazprom de gasprijs voor Oekraïne verhoogd van $268,50 (€197,18) naar $485,50 (€356,07) per 1000 kubieke meter.

Kortingen
De reden die Rusland daarvoor opgaf was dat flinke kortingen op de gasprijs die in 2009 is afgesproken, zijn komen te vervallen. Er was een afspraak dat Rusland zijn Zwarte Zee vloot in de Oekraïne mocht stationeren en in ruil daarvoor kreeg het land kortingen op de uitvoerrechten.

Politiek wapen
Oekraïne beticht Rusland ervan de gasprijs als politiek wapen in te zetten en weigert vooralsnog de verhoging te betalen. Maar al sinds november wordt er niet meer voor gas betaald waardoor de rekening ondertussen is opgelopen tot $3,5 (€2,57) miljard volgens het Russisch staatsbedrijf Gazprom.

Vooruit betalen
Begin mei kondigde het Gazprom aan dat het Oekraïense nationale gasbedrijf Naftogaz vanaf juni zijn gasrekening vooruit moest betalen. Ook dat werd geweigerd onder meer omdat het voorschot bedrag op de nieuwe hoge prijs was gebaseerd.

Dichtdraaien gaskraan
Daarop dreigde Rusland met het dichtdraaien van de gaskraan. Dat zou effect hebben aan de gaslevering aan de rest van Europa omdat 50% van het Russische gas met bestemming Europa via de Oekraïne naar de rest van het continent stroomt.

Tijdens de onderhandelingen afgelopen maandag in Berlijn zei Rusland dat de prijs voor gas niet naar beneden gaat, wel kunnen er nieuwe afspraken gemaakt worden over kortingen.

IMF
Oekraïne beschikt in ieder geval over geld om de rekening te betalen. Op 7 mei ontving het de eerste tranche hulpgeld van het Internationaal Monetair Fonds ter waarde van $3.19 (€2,34) miljard.

Bronnen: en.ria.ru, reuters.com, rt.com
Beeld: softpedia.com