Duitsland meest energie-efficiënt, EU derde plaats

Duitsland meest energie-efficiënt, EU derde plaats

Duitsland weet het meest resultaat te halen uit de energie die het verbruikt. Dat blijkt uit een vergelijking tussen de zestien grootste economieën in de wereld.

De American Council for an Energy-Efficient Economy (ACEEE) stelde voor de tweede keer een Internationale Energie-efficiënte Scorekaart op waarin het verbruik van energie wordt vergeleken. Samen zijn de vijftien landen en de EU goed voor 81% van het Wereld Bruto Binnenlands Product en verbruiken ze 71% van het totale energieconsumptie.

international_energy_efficiency_scorecard (copy)
Klik op de afbeelding om te vergroten.
Bron: ACEEE

Energie-efficiënte economie
Het ACEEE keek naar 31 verschillende factoren waaronder beleidsmaatregelen en kwantificeerbare prestaties om te bepalen hoe efficiënt de economieën met hun energie omgaan. Bij de beleidsmaatregelen werd onder meer gekeken naar of het land een energie-efficiëntie doelstelling heeft, er brandstofstandaarden voor voertuigen zijn vastgesteld evenals energie-efficiëntie standaarden voor apparaten. Onder de meetbare prestaties vielen zaken als gemiddeld aantal kilometers per liter brandstof voor passagiersvoertuigen en het energieverbruik per vierkante meter in gebouwen.

Sectoren
Er wordt onderscheidt gemaakt tussen drie verschillende sectoren: transport, gebouwde omgeving en industrie. Daarnaast werd er gekeken naar gegevens die deze drie sectoren overschrijden en duiden op een ‘nationale toewijding aan energie-efficiëntie’, hieronder valt bijvoorbeeld de mate van efficiëntie van energieopwek.

Energiebesparingspotentieel
Wat de ACEEE vooral kenbaar wil maken is dat voor alle economieën, inclusief zij die het beste uit de bus komen er nog veel ruimte is voor verbetering. In het totaal konden landen 100 punten verdienen. Het is met de huidige stand van de technologie mogelijk om dat maximum te halen. Om dat te waarborgen zag de ACEEE er op toe dat er voor elk van de 31 factoren tenminste een plek in de wereld is die de hoogst mogelijke score behaalt. Winnaar Duitsland behaalde in totaal 65 punten.

Bron: aceee.org
Beeld: wikipedia.org