Europarlement: ‘Houd Energie en Klimaat Actie gescheiden’

Europarlement: ‘Houd Energie en Klimaat Actie gescheiden’

In een brief tekenen 25 Europarlementariërs bezwaar aan tegen het voornemen van aanstaand eurovoorzitter Juncker om de dossiers Energie en Klimaat Actie onder één eurocommissaris te laten vallen. Dat meldt de nieuwssite EurActiv.com.

De volksvertegenwoordigers maken bezwaar omdat zij bang zijn dat het dossier Klimaat Actie in de nieuwe formule niet voldoende aandacht zal krijgen. De brief is ondertekend door de leden van de klimaat en energie comités en vertegenwoordigen een breed politiek spectrum inclusief Conservatieven, Socialisten, Liberalen en Groenen.

Samenstelling Europese Commissie
Jean-Claude Juncker, de aanstaande voorzitter van de Europese Commissie, is op dit moment bezig met het verdelen van de posten voor de volgende regeerperiode. Op 4 september lekte een ontwerp van de samenstelling van het team uit op EuroActiv. Hieruit bleek dat hij voornemens is de posten Energie en Klimaat Actie onder één eurocommissaris te zullen laten vallen. Sinds 2010 zijn dit twee aparte commissariaten, het dossier Energie wordt momenteel beheerd door de Duitse Günther Oettinger (EPP) en Klimaat Actie door de Deense Connie Hedegaard (EPP).

Klimaatverdrag
In de brief zeggen de parlementariërs dat het onverstandig is in de aanloop naar 2015, waarin er een mondiale klimaattop zal plaatsvinden, het commissariaat voor Klimaat Actie te laten vervallen: “Een jaar voor het sluiten van een nieuw mondiaal klimaatverdrag, is dit niet de juiste tijd om het tegenovergesteld signaal te zenden door geen toegewijde Klimaat Actie commissaris aan te wijzen. Als de EU een leider wil blijven in de internationale klimaatonderhandelingen, heeft de extreem drukke internationale agenda van volgend jaar een toegewijde commissaris nodig.”

Diversificatie, verduurzaming en 2030 doelstellingen
Het dossier energie heeft evenzeer veel aandacht nodig. Als het uitgelekte ontwerp stand houdt zal de samengestelde post Energie & Klimaat Actie straks vallen onder de Britse Jonathan Hill (ECH). Hij zal moeten werken aan het creëren van een Energie Unie, de diversificatie van de Europese energiemix om de leveringszekerheid veilig te stellen en verduurzaming te bewerkstelligen, de 2030 energie doelstellingen en de onderhandelingen voeren met Rusland en de Oekraïne over het dispuut rondom de gasprijs.

Conflicterende belangen
De twee dossier hebben veel met elkaar te maken, staat in de brief, samenwerking tussen de twee eurocommissarissen verantwoordelijk voor de posten is dan ook belangrijk. Maar het kan ook voorkomen dat er conflicterende belangen zijn tussen klimaatdoelstellingen en het veiligstellen van de energievoorziening, zoals bijvoorbeeld bij schaliegaswinning. Het is belangrijk dat de belangen dan door twee verschillende commissarissen worden behartigd zodat er niet achter gesloten deuren over besloten wordt.

Beeld: i2mag.com, via @nrgtransition