De 10 grootste energie veelvraten

De 10 grootste energie veelvraten

De volgende keer dat je in je auto stapt en naar de supermarkt rijdt, denk eens na over hoeveel energie je verbruikt op jaarbasis. Vaak wordt aangenomen dat westerlingen de meest verschrikkelijke energie varkens zijn. Hoewel Amerikanen slechts 5% van de wereldbevolking uitmaken, gebruiken ze 20% van de energie, eten ze 15% van het beschikbare vlees en produceren ze 40% van het afval op aarde.

Door Andrew Topf van Oilprice.com*

Maar, zo blijkt, Europeanen en mensen in het Midden-Oosten winnen ook geen prijs voor spaarzaam energieverbruik. De Amerikaanse site Oilprice.com deed onderzoek naar welke landen het meeste energie verbruiken en waarom.

Hoewel sommige van de schuldige partijen voor de hand liggen, zullen andere je verbazen. Een opmerking over de cijfers: we hebben kilogram van olie equivalent gebruikt (koe) per hoofd van de bevolking, dat verwijst naar de hoeveelheid energie die onttrokken kan worden aan 1 kilogram ruwe olie. Koe per hoofd van de bevolking kan gebruikt worden om verschillende energiebronnen met elkaar te vergelijken. Inclusief fossiele brandstoffen en hernieuwbare bronnen. Dat is wat we hier doen. De cijfers representeren de meest recente beschikbare data van de Wereldbank

energieverbruik_per_hoofd_bevolking
Klik om te vergroten
Bron: Oilprice.com

IJsland – 18,774 kg
Ja, dat zie je goed, IJsland. Van alle landen in de wereld, inclusief de rijkste en grootste olieproducenten, verbruikt IJsland de meeste energie per persoon. Hoe is dat mogelijk? De reden is kort gezegd overvloed. Daar de meeste energie van IJsland van waterkracht en aardwarmte komt, behoren IJslanders tot de minst energiebewuste mensen op de planeet.

Qatar – 17,418 kg.
Qataries zijn verslaafd aan olie. Volgens National Geographic wordt de bevolking voorzien van gratis water en elektriciteit. Die eerste wordt omschreven als vloeibare elektriciteit omdat het vaak wordt geproduceerd door ontzilting, een zeer energie-intensief proces. Qatars uitstoot per hoofd van de bevolking is de hoogste in de wereld en drie keer zo hoog als die van de Verenigde Staten.

Trinidad en Tobago – 15,691 kg.
Trinidad en Tobago is een van de rijkste landen in het Caribisch gebied en de grootste producent van olie en gas in de regio; het herbergt een van de grootste aardgas verwerkingsinstallaties in de wereld. T&T is de grootste LNG exporteur naar de VS. De gehele elektriciteitssector loopt op gas.

Kuweit – 10,408 kg.
Ondanks dat het de zes-na-grootste oliereserves in de wereld heeft, en een geschatte 1.8 biljoen kubieke meter aardgasreserves, overtreft de elektriciteitsvraag vaak het aanbod. Volgens Amerikaanse Energie Informatie Administratie (EIA), verkeert Koeweit in een continue staat elektriciteitstekorten en kampt het elke zomer met frequente black outs. Het land is een netto importeur van aardgas geworden om de onbalans het hoofd te bieden.

Brunei – 9,427 kg.
Het piepkleine sultanaat op het eiland Borneo is, naast dat het een substantiële producent en exporteur van olie en aardgas naar Azië ook een habituele stroomvreter. Het land met ruwweg een half miljoen inwoners heeft het hoogste aantal auto’s per hoofd van de bevolking. Brunei subsidieert zowel brandstof voor voertuigen als elektriciteit, dat aan de bevolking wordt verkocht onder de marktprijs.

Luxemburg – 7,684 kg.
Het in land ingesloten Luxemburg is bijna geheel afhankelijk van energie-import, voornamelijk olie en gas. Het energieverbruik is 32% toegenomen sinds 1990, transport is verantwoordelijk voor 60% van het gebruik, volgens cijfers van de EU.

Verenigde Arabische Emiraten – 7,407 kg.
Niets zegt opzichtig energieverbruik zo sterk als Ski Dubai. Het indoor resort met een 85-meter hoge berg van kunstmatige sneeuw verbrandt het equivalent van 3.500 olievaten per dag. Het World Resource Institute schat dat de Emiraten 481 ton olie equivalent verbruiken om $1 miljoen BNP te genereren, ter vegelijking Noorwegen presteert dat met 172 ton.

Canada – 7,333 kg.
Oh, Canada. Vriendelijke, vredelievende Canadezen houden bepaald van hun auto’s, samen met kachels, warme baden en andere energieslurpend speelgoed. Maar hoewel veel mensen Canada’s energiesector gelijk stellen aan teerzandolie, zijn het in feite andere vormen van energie die in het leeuwendeel van het energieverbruik voorzien. EcoSpark heeft een pie chart gepubliceerd die toont dat meer dan de helft (57.6%) van Canada’s elektriciteit van waterkracht komt. Kolen zijn de tweede meest populaire keus (18%) en kernenergie is derde (14.6 percent). Het aandeel van olie en gas is respectievelijk slechts 6.3% en 1.5%.

Verenigde Staten – 6,793 kg.
Als grootste economie in de wereld en het rijkste land, moet de VS uiteraard opgenomen worden in een top 10 van energie veelvraten. Maar een raadselachtig feit is dat ondanks jaarlijkse economische groei, energieverbruik per hoofd van de bevolking op ongeveer hetzelfde niveau gebleven is sinds de jaren 70. Volgens het EIA is een van de verklaringen dat de VS de energie die nodig is om aan de toenemende consumptie te voldoen simpelweg verlegd heeft naar productiecentra in het buitenland.

Finland – 6,183 kg.
Met meer dan een derde van zijn grondgebied boven de poolcirkel, een koud klimaat, een lage bevolkingsdichtheid en een hoog geïndustrialiseerde economie, is het geen verrassing dat Finland tot de grootste energieverbruikers per hoofd van de bevolking van Europa behoort. Maar volgens het Internationaal Energieagentschap is Finland van plan meer verscheidenheid in zijn economie te brengen. Het wil minder afhankelijk worden van fossiele brandstoffen door een verschuiving te realiseren naar hernieuwbare bronnen, inclusief biomassa. Ook heeft het recent de bouw van twee kerncentrales goedgekeurd.

*Dit artikel van de hand van Andrew Topf verscheen eerst op Oilprice.com Het is met toestemming vertaald en hier gepubliceerd.