Stroomtekort België zorgt voor importrecord

Stroomtekort België zorgt voor importrecord

Ruim 20% van het totale elektriciteitsverbruik in België werd van over de grens ingevoerd in 2014. De uitval van meerdere kernreactoren was de oorzaak van het binnenlands stroomtekort in België.

In 2014 heeft België een recordhoeveelheid elektriciteit ingevoerd uit het buitenland, meldt Synergrid, de Belgische federatie van de elektriciteits- en gasnetbeheerders. Het netto-invoersaldo bedroeg 17,6 TWh, wat 82,6% meer is dan in 2013, toen in de eerste helft van het jaar de kernreactoren Doel 3 en Tihange 2 eveneens onbeschikbaar waren. Dit netto-invoersaldo vertegenwoordigde 21,9% van het totale elektriciteitsverbruik in België. In 2013 bedroeg het netto-invoersaldo 9,6 TWh of 11,7% van het totale elektriciteitsverbruik.

Uitval kernreactoren

Na het stilleggen van de Doel 3 en Tihange 2 eind maart, begon de invoer in april toe te nemen. In september bereikte het netto-invoer saldo een recordniveau van 2.076 Gwh per maand, nadat ook Doel 4 in augustus onbeschikbaar geworden was. Het maandrecord werd alweer verbroken in december. In de laatste maand van 2014 bedroeg het netto-invoersaldo 2.096 GWh.

Saldo_invoer_uitvoer
KLik om te vergroten. Bron: synergrid.be

Bron: synergrid.be
Beeld: pixabay.com