Indringende visualisering van aardbevingen in Groningen

Indringende visualisering van aardbevingen in Groningen

Door de jaren heen nemen de frequentie en zwaarte van de aardbevingen in Groningen toe. Met beeld en geluid wordt deze realiteit dringend in beeld gebracht.

De animatie is gemaakt door Kor Dwarshuis, webontwikkelaar en zelfbenoemd Zelfstandig Actievoerder Zonder Personeel. De visualisering loopt van 1987 tot 2015, blijf kijken want in de woorden van Dwarshuis: ‘na 2012 wordt het echt erg’.

Beeldverhaal Groningsgas

Dwarshuis heeft ook de geschiedenis van het Gronings gas in beeld gebracht. Hij vertelt bijvoorbeeld over de eerste wetenschappers die waarschuwden voor de relatie tussen aardbevingen en de gaswinning.

Dorpsgek

In 1986 als de eerste grote aardbeving gevoeld wordt, wijst geograaf Meent van der Sluis de gaswinning als schuldige aan en waarschuwt dat er meer zullen volgen. Van der Sluis vindt geen gehoor. In een krantenbericht uit die tijd staat: ‘Woordvoerder F. Duut van de NAM heeft geen zin om op dergelijke “flauwekul” te reageren. “Wij verwijzen dit beslist naar het rijk der fabelen”’

In 1963 was Willem Meiborg de eerste die op het aardbevingsgevaar wijst. ‘Hij wordt door de NAM tot een dorpsgek verklaart’, schrijft Dwarshuis.

En luister ook nog even naar de noodklokken die vanochtend in Groningen luidden in aanloop naar het gasdebat in de Tweede Kamer .

Via: josvanliempd