Nederland en Californië investeren in elektrisch vervoer

Nederland en Californië investeren in elektrisch vervoer

Nederland en Californië gaan samenwerken door te investeren in de innovatie van elektrische voertuigen. Het is de bedoeling om te komen tot een Electric Vehicle Investment Fund (EVIF).

 

[RVO] Dit is de uitkomst van overleg van minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) met Michael Rossi, economisch topadviseur van de gouverneur van Californië. In het fonds wordt 24 miljoen euro gestoken, zo luidt het plan. Nederland draagt zes miljoen euro bij, de rest wordt gefinancierd door de staat Californië en investeringsmaatschappijen. Ploumen: ‘Elektrische auto’s kunnen nog zoveel efficiënter en praktischer. Daar zijn investeringen voor nodig die Nederland, Californië en het bedrijfsleven samen gaan doen.’

Water en energie

De economische betrekkingen van Nederland met Californië lopen nu al in de miljarden. Volgens Ploumen kan dat nog meer worden: ‘Nederland en Californië lijken een beetje op elkaar: een dichtbevolkt gebied met een kenniseconomie. Zowel hier als in Nederland wordt veel waarde gehecht aan innovatie en slimme oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen. Het innovatiefonds voor elektrische auto’s is daarvan een mooi voorbeeld.’

De minister opende woensdag de ‘California-Netherlands Sustainability Summit’, een groot seminar over water en energie. Verder ontmoette ze in Sillicon Valley het bestuur van het hightechbedrijf Cisco, sprak ze met milieuminister Matt Rodriquez van Californië en bezocht ze het zonne-energiebedrijf Sungevity, dat ook in Nederland actief is.

Arkansas

Na San Francisco reist minister Ploumen door naar de staat Arkansas waar ze de top van supermarktketen Walmart spreekt. Deze heeft haar uitgenodigd om haar visie en initiatieven op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo) toe te lichten, zo meldt de RVO.

Neem ook eens een kijkje in ons dossier ‘Elektrisch rijden’ of op Smartdriving.nl om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws over elektrisch vervoer.

Bron: persbericht RVO