‘Duitsers steunen Energiewende, ondanks hoge elektriciteitsprijzen’

‘Duitsers steunen Energiewende, ondanks hoge elektriciteitsprijzen’

Voor meer dan een decennium zijn de elektriciteitsprijzen in Duitsland elk jaar gestegen. Toch blijft de steun voor de Energiewende hoog, dat schrijft Clean Energy Wire (CLEW), een nieuwsplatform gericht op de energietransitie.

Duitse huishoudens betalen door middel van de hernieuwbare energietoeslag mee aan de overstap van fossiele naar duurzame energie. De toeslag is 6.17 cent per kWh in 2015, 22% van de elektriciteitsnota. Het geld dat dit oplevert gaat direct naar producenten van duurzame energie.

Duitse huishoudens betalen 70% meer voor hun elektriciteit dan in 1998, zegt CLEW. Dit komt onder meer door de hernieuwbare energietoeslag die tot 2014 elk jaar steeg sinds die is ingesteld. In het begin was dit slechts 1% van de elektriciteitsnota. In 2015 daalde de toeslag voor het eerst met 0.07 cent.

household-price-components
Samenstelling van elektriciteitsprijs voor huishoudens
Klik om the vergroten. Bron: Clean Energy Wire

Grote steun voor Energiewende

Maar ondanks de dramatische prijsstijging blijft een meerderheid van de Duitsers de Energiewende steunen. Volgens Clew zou dit kunnen komen omdat het aandeel van de totale uitgaven van een gemiddeld gezin aan elektriciteit slechts 2.5% is, in 1998 was dit 1.8%. Hoewel de Duitsers een van de hoogste elektriciteitsprijzen van Europa betalen, geven zij er een lager percentage van hun besteedbaar inkomen aan uit dan de gemiddelde Europeaan.

Een andere reden is dat de Duitsers ook creatiever zijn geworden door de hogere prijzen. Ze zijn zuiniger geworden met elektriciteit door het gebruik van spaarlampen en energiezuinige apparaten, aldus CLEW. In de laatste 20 jaar zijn Duitsers 10% minder energie gaan gebruiken. Ter vergelijking, in Amerika steeg het gebruik in diezelfde periode met 20%.

household-price-components
Vergelijking elektriciteitsverbruik van een gemiddeld huishouden in verschillende landen.
Klik om te vergroten. Bron: Agora Energiewende.

Bron: Clean Energy Wire
Beeld: climatecrocks.com