Nieuwe veiligheidsregels voor fracken in de Verenigde Staten

Nieuwe veiligheidsregels voor fracken in de Verenigde Staten

De Amerikaanse overheid zal vandaag hoogstwaarschijnlijk nieuwe veiligheidsregels voor fracking presenteren. Verwacht wordt dat het Congres, waar de Republikeinen in beide huizen de meerderheid hebben, zich zal verzetten, meldde het tijdschrift Politico gisteren.

De regels dienen onder meer om het grondwater tegen vervuiling te beschermen. Zo wordt er bepaald hoe afvalwater verwerkt moet worden en worden bedrijven verplicht bekend te maken welke chemicaliën ze in het fracking proces gebruiken.

Staten maken hun eigen regels

De nieuwe regels zullen alleen gelden voor winningsplaatsen op federale grond en land in handen van native Americans. De vijftig staten kunnen voor hun eigen grondgebied zelf de regels bepalen. Zo kondigde de staat New York eind vorig jaar een verbod op fracking aan, terwijl in Texas lustig gewonnen wordt.

Ontevreden met de plannen

Het is zeer waarschijnlijk dat voorstanders van schaliegas en -oliewinning in het Congres de plannen zullen proberen te dwarsbomen. De Republikeinse senator John Barrasso zei: “Washington blijft maar met nieuwe regels komen die het moeilijker maken om Amerikaanse energie te ontwikkelen”, en gaf aan dat hij hoogstwaarschijnlijk bezwaar zal maken tegen de voorstellen, schrijft Politico.

Milieuactivisten zeiden eveneens ontevreden te zijn omdat de regels hen niet ver genoeg gaan.

Fracking

Bij hydraulic fracturing oftewel fracking worden water en chemicaliën onder hoge druk in de grond gespoten om gesteente in de bodem te breken waardoor er schaliegas of schalie-olie vrijkomt. De methode maakte begin deze eeuw een opmars en heeft ervoor gezorgd dat de Verenigde Staten de grootste producent van fossiele energie is in de wereld. Maar er is veel weerstand tegen fracking vanwege de negatieve effecten op het milieu.

Bron: politico.com
Beeld: wikipedia.org