CBS: ‘Netto export aardgas 25% gedaald’

CBS: ‘Netto export aardgas 25% gedaald’

De netto export van aardgas was in 2014 25% lager dan 2013, dat meldt het CBS. Daarnaast is er vorig jaar bijna 20 procent minder aardgas uit de bodem gewonnen. Met uitzondering van 1988 is de winning van aardgas sinds 1972 niet zo laag geweest. Ook daalde het verbruik in 2014 met 13 procent.

‘De daling komt mede door de maatregelen die de Nederlandse overheid heeft genomen als gevolg van de Groningse aardbevingen. Verder daalde de vraag naar aardgas in het buitenland door de zachte winter van 2013/2014. De winning van aardgas bleef in 2014 steken op ruim 66 miljard kubieke meter. De netto export is de uitvoer van aardgas waarvan de import is afgetrokken’, aldus het CBS.

Verbruik

‘In Nederland is vorig jaar ruim 6 procent minder energie verbruikt dan in 2013. Het verbruik van aardgas kwam in 2014 uit op ruim 38 miljard kubieke meter. Dat is een daling van 13 procent. Het lage verbruik komt mede door het zachte weer in 2014. Ook is minder aardgas naar de productie van elektriciteit gegaan. De verbruikte hoeveelheid aardgas is het laagst sinds 1982’, aldus het CBS.

aardgas

 

Aardolie

Daarnaast meldt het CBS dat er ook een daling plaatsvond in het verbruik van aardolieproducten: ‘Nederland verbruikte vorig jaar ook minder aardolieproducten, ruim 3 procent minder dan een jaar daarvoor. Er werden minder motorbrandstoffen zoals benzine en dieselolie verkocht. Automotoren worden steeds zuiniger en draaien steeds vaker op alternatieve brandstoffen zoals elektriciteit en aardgas.’

Aardolie

Bron & beeld: CBS.