VS blijft grootste fossiele brandstof producent in de wereld

VS blijft grootste fossiele brandstof producent in de wereld

De schaliegas en -olie revolutie heeft ertoe bijgedragen dat de Verenigde Staten in 2014 voor het derde jaar op rij ’s werelds grootste producent van olie en gas zijn, aldus de Amerikaanse Energy Information Administration (EIA).

In 2014 bleef Noord-Amerika de grootste producent van olie en gas. Het liet daarmee Rusland en Saoedi-Arabië achter zich op de tweede en derde plaats. In tegenstelling tot Saoedi-Arabië dat voornamelijk olie levert, produceren zowel Rusland als de VS produceren ongeveer evenveel gas als olie.

De oliewinning is in de VS sinds 2008 enorm gestegen met meer dan 11 biljard British thermal units (Btu). Ondanks de halvering van de olieprijs is de productie van olie in de Verenigde Staten in 2014 blijven stijgen met 3 miljard Btu, oftwel 1.6 miljoen vaten per dag. Gasproductie steeg met 5 miljard Btu in de laatste vijf jaar.

brandstofproducenten
Klik om te vergroten.
Bron: EIA.
Bij de omrekening van vaten olie per dag naar Btu is de rekenfactor 1 vat olie equivalent = 5.55 miljoen Btu gebruikt.

De groei is grotendeels toe te schrijven aan de enorme toename van schaliegas en -olie. Tegelijkertijd waren er factoren die de groei in Rusland deed stagneren. Het land produceerde weliswaar meer olie, maar de gasproductie liep terug door de zwakke Europese economie en de warme winter van 2013-2014.

In Saoedi-Arabië was het productievolume in 2014 ongeveer gelijk aan dat van 2013. In het verleden draaide de staat de staat de oliekraan open of dicht om de prijs van olie te beïnvloeden. In 2014 besloot het land, ondanks de sterk dalende olieprijzen, de productie op pijl te houden.

Bron: eia.gov
Beeld: wikipedia.org