EU beticht Gazprom van machtsmisbruik

EU beticht Gazprom van machtsmisbruik

De Europese Commissie (EC) beschuldigt het Russische gasbedrijf Gazprom van het misbruiken van zijn dominante marktpositie in Oost- en Centraal-Europese lidstaten.

In acht lidstaten went Gazprom zijn macht aan om concurrentie te verstoren, stelt de EC. Door middel van contracten legt het bedrijf territoriale restricties op, bijvoorbeeld met bepalingen dat gas alleen in een bepaald gebied geconsumeerd mag worden of een verbod op gasexport naar buurlanden. Dit gebeurt in Bulgarije, Tsjechië, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Polen en Slowakije, concludeert de EC op basis van een driejarig onderzoek.

Gedwongen winkelnering

Daarnaast rekent Gazprom in vijf lidstaten hogere prijzen dan in vergelijkbare markten elders in Europa. In Bulgarije en Polen zou Gazprom geëist hebben dat niet-gerelateerde producten werden afgenomen, zoals de aanleg van transportinfrastructuur voor aardgas, aldus de EC. Alle drie deze praktijken zijn in strijd met artikel 102 van het Verdrag betreffende de Werking van de Europese Unie dat bepaalt dat een dominante marktpositie niet mag worden misbruikt.

Gazprom noemt aantijgingen ongefundeerd

In een reactie zegt Gazprom dat de claims van de EC ‘ongefundeerd’ zijn en het zich ‘strikt aan alle regels van de internationale wetgeving houdt. De manier waarop Gazprom opereert, inclusief de methoden waarop prijzen berekend worden, voldoet aan de standaarden die worden gebruikt door andere producenten en exporteurs van gas’.

Kans op hoge boete

De EC heeft Gazprom een zogenaamde Mededeling van Bezwaarpunten toegestuurd. Dit is een formele stap in het onderzoek. Gazprom heeft nu 12 weken om op de aantijgingen te reageren en kan een hoorzitting aanvragen met vertegenwoordigers van de Commissie en nationale mededingingsautoriteiten. Als het schuldig wordt bevonden kan het een boete opgelegd krijgen ter hoogte van 10% van zijn mondiale omzet.

Margrethe Vestager, EU-commissaris voor Mededinging zei: ‘We hebben vastgesteld dat Gazprom het vervoer van gas tussen bepaalde Midden-Europese landen op een kunstmatige manier verhindert en zo de grensoverschrijdende concurrentie belemmert. Door de nationale markten te scheiden, kan Gazprom ook oneerlijke prijzen vragen. Als onze vermoedens worden bevestigd, zal Gazprom zich daarvoor juridisch moeten verantwoorden.’

Bron: europa.eu
Beeld: wikipedia.org