Greenpeace: Overheid moet druk zetten op huiseigenaren en bedrijven

Greenpeace: Overheid moet druk zetten op huiseigenaren en bedrijven

Oud Eneco topman Rens Knegt verklaarde op BNR dat het energieakkoord de prullenbak in kan door het verplichte dichtdraaien van de gaskraan. Maar volgens Joris Wijnhoven van Greenpeace is er op veel gebieden nog een hoop te winnen.

Afgelopen januari publiceerde het KNAW een rapport waaruit bleek dat biomassa niet voldoende geschikt was om Co2 uitstoot de reduceren. Het verplicht dichtdraaien van de gaskraan in Groningen, op last van de rechter, zorgt nu voor een nog groter gat in de doelstellingen. Enecotopman Rens Knegt vertelde BNR dat het energieakkoord simpelweg niet meer gehaald kan worden. ‘Stel de gasproductie wordt gehalveerd – en dat is geen vreemde aanname – dan betekent dat dat Nederland te kampen krijgt met een groot gat in de energievoorziening.’ Rens Knegt stelt dat de overheid miljarden moet investeren om dit gat de ondervangen.

Volgens Joris Wijnhoven, van Greenpeace, gaat het niet alleen om investeringen. De overheid moet meer druk op te ketel zetten om huiseigenaren en bedrijven aan te pakken. ‘Nu zijn huiseigenaren bijna niet te motiveren om hun huis te isoleren, daar moet de overheid druk op uit oefenen, hetzelfde geldt voor bedrijven die weigeren duurzame maatregelen te nemen.’

Het energieakkoord bestaat nu vooral uit voornemens die amper worden gehandhaafd door de overheid. De doelstellingen zijn lager dan die van de Europese Unie en worden bovendien steeds verder naar voren geschoven. De EU doelstelling is 20% duurzame energie in 2020, maar Nederland maakt daar 14% van, in 2023. Het akkoord is in die zin niet ambitieus genoeg en de plannen die wel ambitie hebben, zijn niet haalbaar. Enkele weken geleden publiceerde De Rekenkamer al een rapport waaruit bleek dat de doelen niet haalbaar zijn. Met de uitspraak van de rechter om de gaskraan deels dicht te draaien, lijken de doelen nog verder weg.

Volgens politicus Stientje van Veldhoven, Tweed kamerlid voor D66, wordt er nu teveel gekeken naar de energiepolitiek van morgen. ‘Minister Kamp wil pas in 2016 evalueren, maar het lijkt me beter om dat nu te doen. Kijk niet naar 2023, kijk naar 2050. Energiepolitiek is van een lange adem, investeren en innovaties zijn daar het meest belangrijk in,’ aldus Stientje van Veldhoven.

Bron: BNR