‘Russische marineschepen verstoren aanleg EU stroomkabel’

‘Russische  marineschepen verstoren aanleg EU stroomkabel’

Zweden en Litouwen beschuldigen Rusland ervan de werkzaamheden bij de aanleg van een nieuwe interconnector tussen de twee EU-lidstaten te verstoren, rapporteerde Scotsman.com afgelopen zaterdag.

Vier incidenten op zee

De afgelopen maanden hebben schepen van de Russische marine tot vier keer toe spelletjes gespeeld met de werkploegen die bezig zijn met de aanleg van de Nordbalt kabel, de grensoverschrijdende verbinding tussen Zweden en Litouwen, aldus de autoriteiten van de twee landen.

Tijdens een van de incidenten eiste de Russische marine dat de boten die gebruikt worden om de kabel te leggen aan de kant gingen omdat het een militaire oefening zou gaan uitvoeren. Dit gebeurde op een gebied op zee dat behoort tot de exclusieve economische zone van Litouwen.

Litouwen: ‘totaal onacceptabel’

Litouwen heeft de Russische ambassadeur op het matje geroepen. Linas Linkevicius, minster van buitenlandse zaken, zei: ‘Dit is totaal onacceptabel en een schending van het zeerechtverdrag van de Verenigde Naties’.

Een woordvoerder van de Zweedse minister van buitenlandse zaken zei: ‘Zweden heeft de zaak besproken met de Russische autoriteiten’.

In reactie op de aantijgingen deed Rusland een verklaring uitgaan dat de bewegingen op zee bedoeld waren om de ‘militaire oefenzones’ van het land te beschermen.

De Nordbalt interconnector wordt aangelegd tussen het Litouwse Klaipeda en het Zweedse Nybro. Doel van de kabel is om elektriciteitshandel tussen de Baltische en de Scandinavische regio te bevorderen en de leveringszekerheid in beide gebieden te vergroten. Op dit moment zijn de Baltische staten vanuit EU-perspectief zogenoemde energie-eilanden. Er zijn nauwelijks elektriciteitskabels en gaspijpleidingen naar andere EU-lidstaten. De drie voormalige Sovjetstaten hebben wel verbindingen met Rusland en Belarus.

Bronnen: scotsman.com; euractiv.com
Beeld: Kaart van de Nordbalt interconnector. Bron: Bearas onder CC-licentie BY-SA 3.0