Uitspraak voor gelijke behandeling bezitters zonnepanelen

Uitspraak voor gelijke behandeling bezitters zonnepanelen

Op donderdag 4 juni doet de rechtbank van Den Haag naar verwachting uitspraak in een zaak die is aangespannen door energiecoöperatie LochemEnergie en energiebedrijf Eneco. Kern van de zaak is dat eigenaren en huurders van zonnepanelen op andermans dak belasting moeten betalen over de stroom die opgewekt wordt terwijl eigenaren van zonnepanelen op eigen dak dat niet hoeven.

Eneco maakt dat bekend in een persbericht. De bedrijven zijn het niet eens met het standpunt van de Belastingdienst. Er zou ongelijkheid ontstaan voor een grote groep burgers die geen geschikt eigen dak heeft maar wel wil meedoen met de transitie naar een duurzame energievoorziening door te investeren in zonnepanelen of door deze te huren in een collectief zonnepark.  Zij krijgen nu een lagere opbrengst uit hun zonnepanelen omdat ze via Eneco belasting moeten betalen voor de ‘levering’ van stroom terwijl dit al hun eigen, zelf opgewekte stroom is.

Gelijke behandeling

Paul Stolte, medeoprichter van LochemEnergie zegt: ‘Het gaat ons om het principe. Iedere burger moet onder dezelfde omstandigheden kunnen bijdragen aan de energietransitie. Dit geldt wat ons betreft dus ook voor de toepassing van de belastingvrijstelling voor eigen opwek. Daar maken wij ons sterk voor.’

Paul van der Hoeven, innovatiemanager bij Eneco,  licht het principe verder toe: ‘Er is in zonneland een situatie ontstaan die wel eens wordt vergeleken met het kweken van groente. Als je komkommers koopt bij de groenteman dan betaal je daar belasting over. Dat is duidelijk. En als je komkommers uit eigen tuin eet dan betaal je daar geen belasting over. Ook duidelijk. Maar waarom zou je belasting moeten betalen over komkommers die je uit je eigen volkstuin haalt?’

Juridisch proces om 5000 euro

De juridische procedure is in goed overleg met de Belastingdienst gestart in het eerste kwartaal van 2014 en wordt gevoerd namens één lid van de coöperatie. De totale opwek van deze klant is 1.150 kWh en de teruggevraagde energiebelasting is 163 euro (0,14228 euro per kWh). In totaal treft het geschil 30 leden van de coöperatie die zonnepanelen hebben gehuurd als onderdeel van een project om op het gemeentehuis van Lochem een collectief zonnedak te realiseren. Gemiddeld genomen zou het voor het gehele zonnepark dus gaan om een afdracht van 30 leden x 163 euro = 4.890 euro per jaar.

Bron: Persbericht Eneco

 

Beeld zonnepanelen salderen: Shutterstock / Shutterstock