Delft, Utrecht of Wageningen mogelijk Solar City 2015

Delft, Utrecht of Wageningen mogelijk Solar City 2015

Een vakjury heeft Delft, Utrecht en Wageningen uit een grote hoeveelheid aanmeldingen genomineerd voor ‘Solar City 2015’. Tijdens het Nationaal zonne-energie debat op 5 juni wordt de winnaar bekend gemaakt.

 

De prijs voor Solar City 2015 wordt uitgereikt aan gemeentes en steden die zonne-energie veel toepassen bovendien het gebruik hiervan stimuleren. De jury bestaat uit vertegenwoordigers van Holland Solar, RVO Nederland, Klimaatverbond, Organisatie voor Duurzame Energie (ODE), Stichting Monitoring Zonnestroom en Solar Magazine.

Nationaal Solar evenement

Het Nationaal Solar evenement vindt plaats op 5 juni om 13.30. Nijmegen heeft vorig jaar de Solar City prijs in de wacht gesleept en is daarom de gastheer voor het evenement dit jaar dat in het Technovium gebouw plaats zal vinden. Tijdens het evenement zal door experts vanuit de Nederlandse energiesector en vanuit de gemeente Nijmegen zelf ingegaan worden op het esthetisch aantrekkelijk integreren van zonne-energiesystemen in gebouwen en infrastructuur door toepassing van nieuwe Nederlandse innovaties, maar ook de mogelijkheden van gemeenten om beleidsmatig de implementatie van nieuwe zonne-energieprojecten binnen hun regio versneld te ontwikkelen.

Zie hieronder de redenen waarom deze drie steden zijn genomineerd.

Delft

Delft is genomineerd vanwege enkele vooruitstrevende projecten, zo laat de jury weten in het persbericht, zoals de eigen energiecampagne ‘Steek Energie in je Eigen Woning’. Met het project ‘Delft Blue Roofs’ wist de gemeente zowel woningeigenaren als bewoners van huurwoningen aan te spreken. Daarbij werkt Delft samen met de eigen universiteit voor het programma ‘Delft Solar City’. Volgens de jury is de gemeente hierdoor in staat om de lokale kennis te bundelen met lokale bedrijvigheid en gebruikers. In 2015 wil de gemeente het geïnstalleerde PV vermogen te verdubbelen.

Utrecht

De gemeente Utrecht heeft als doelstelling om in 2030 geheel energieneutraal te zijn. Het langjarig programma ‘Utrechtse Energie’, de actieve betrokkenheid van wethouders, het actief betrekken van eigen medewerkers, benoemen van energie-ambassadeurs, en vele buurtinitiatieven dragen positief bij aan de realisatie van die ambitie. Bovendien heeft de stad veel projecten lopen om zonne-energie verder te integreren.

Wageningen

Ook de gemeente Wageningen heeft klimaatneutraal als doelstelling voor 2030, en werkt al enkele jaren actief aan de realisatie hiervan onder regie van de Stichting Zonne-energie Wageningen. Ook past de gemeente Wageningen de opwekking van zonne-energie toe op eigen gebouwen. Zo wordt energie van de zon gebruikt in onder andere het stadhuis, in de stadswerf, in 13 scholen en in een sportcomplex.

Bron: Persbericht Solar Days 2015