CE Delft maakt duurzaam inkopen overzichtelijker

CE Delft maakt duurzaam inkopen overzichtelijker

CE Delft heeft een inkoopscan gemaakt waardoor het voor gemeenten en raadsleden gemakkelijker wordt inzicht te krijgen in duurzaam inkopen. De inkoopscan geeft duidelijk weer hoe groot de CO2-voetafdruk van een gemeente is.

Hoewel heel Nederland sinds begin januari verplicht is om 100% duurzaam in te kopen, gaat dat in praktijk behoorlijk moeizaam. Zo bleek uit onderzoek van De Groene Zaak in februari dit jaar dat 40% van de duurzame beloftes niet waargemaakt worden.

Meer overzicht

Waarschijnlijk is er geen sprake van onwil, maar vinden gemeentes en raadsleden het vaak moeilijk overzicht te krijgen over hun al dan niet duurzame inkopen. Daarbij is het vaak niet duidelijk wat de voetafdruk van een gemeente nu daadwerkelijk is. Om een beter inzicht te krijgen in de Co2-uitstoot die bepaalde inkopen tot gevolg hebben, heeft CE Delft nu deze inkoopscan gemaakt.

Om lokale overheden op een snelle, goedkope en efficiënte manier inzicht te geven in de carbon footprint van hun organisatie heeft milieu-adviesbureau CE Delft een inkoopscan voor gemeenten ontwikkeld: de CEDIS-inkoopscan. Gemeenten kunnen basisgegevens aanleveren en krijgen, na een korte doorrekening in de CEDIS-inkoopscan, inzicht in de footprint van voornaamste veroorzakers daarvan, zoals de bouw (gebouwen, civiele werken), energie-inkoop, afval, kantoorbenodigdheden en transport. Per categorie kan de CEDIS-inkoopscan ook gedetailleerde informatie berekenen, als daarvoor gegevens worden aangeleverd, bijvoorbeeld over de footprint van de verschillende brandstoffen van het gemeentelijk wagenpark.

Marga Hoek, directeur van de Groene Zaak is enthousiast over de uitvinding. ‘Lokale overheden die hun totale inkoop-spend met hun volle gewicht innovatief duurzaam aanwenden kunnen echt het verschil maken en het vliegwiel aan het draaien krijgen richting een duurzame economie. De CO2-inkoopscan van CE Delft geeft gemeenten op een eenvoudige manier inzicht in de inkooponderdelen waar door duurzame inkoop de grootse CO2- besparing is te realiseren.’

Bron: CE Delft 

Meer weten? Doe de cursus energie inkoop als onderdeel van de cursusreeks Energie Beheer Gebouwen
Beeld 6741179149_c0486d98e8_z: Flickr / Mohri UN-CECAR