Gemeente Amsterdam moet fossielvrij worden

Gemeente Amsterdam moet fossielvrij worden

Gisteren heeft een diverse groep Amsterdammers, waaronder Dolf Jansen en Edward Engelen, een brief aan wethouder Kajsa Ollongren overhandigd. In de brief roept de groep de gemeente op om hun banden met de fossiele energie industrie te onderzoeken en af te bouwen.

De groep ‘Amsterdam Fossielvrij’ is een nieuwe burgerbeweging die de gemeente vraagt om het risico van een financiële ‘koolstofbubbel’ te onderzoeken en maatregelen te treffen om klimaatverandering te stoppen door te investeren in duurzame energie. De beweging vraagt de gemeente om geleidelijk, verantwoord en binnen vijf jaar hun financiële banden met de fossiele industrie af te bouwen.

Koolstofbubbel

De Gemeente Amsterdam heeft aangegeven geen directe investeringen te hebben in de industrie, maar de stad heeft wel fossiele belangen. Daarbij heeft de stad volgens de groep een blinde vlek voor de zogenoemde koolstofbubbel. ‘Amsterdam heeft een behoorlijk sterke duurzaamheidsagenda. Maar voor de koolstofbubbel is er een blinde vlek. Je kan als gemeente echt niet meer profiteren van bedrijven die klimaatverandering veroorzaken. Wij willen hier mét de gemeente aan werken,’ zegt Sven Jense, coördinator Amsterdam Fossielvrij.

Kwetsbare haven

De Amsterdamse Haven is een kwetsbare onderneming. De haven is de op een na grootste steenkoolhaven van Europa en bovendien de grootste benzinehaven ter wereld die drijft op de fossiele industrie, aldus duurzaamnieuws.nl. ‘Aanstaande donderdag wordt de havenvisie besproken in de Raad. Des te meer reden om Amsterdam nu wakker te schudden’, aldus Edwin Grooters, een van de initiatiefnemers. Andere fossiele banden heeft de gemeente via pensioenen van medewerkers en via stroomlevering door de Nuon kolencentrale.

Divestment

Steeds meer mensen vragen om ‘divestment‘: het verkopen van aandelen in de fossiele industrie. Zo heeft het Noorse parlement afgelopen vrijdag besloten om 8,8 miljard dollar aan pensioengeld te divesteren uit de vervuilende steenkoolindustrie. Amsterdam zou nu, in lijn met de duurzaamheidsagenda, in Nederland het voortouw kunnen nemen, zo zegt ‘Amsterdam Fossielvrij’.

Lees meer op duurzaamnieuws.nl.

Lees meer over divestment in:

Wat is divestment en waarom is het van belang? (video)

Beeld fossiele-industrie: Shutterstock