5 tips tegen te hoge energieprijzen

5 tips tegen te hoge energieprijzen
PARTNERBIJDRAGE

Afhankelijk van de contractvorm, kunnen energieleveranciers de energietarieven verhogen. Om te voorkomen dat je onnodig op kosten wordt gejaagd, heeft Pricewise 5 tips in deze partnerbijdrage.

Wanneer je leverancier plots zijn energieprijzen verhoogd, kan het zomaar gebeuren dat energie je meer kost dan nodig is. Pricewise.nl helpt je graag om deze onnodige kosten te vermijden. Hieronder volgen daarom 5 tips die een correcte service van je energieleverancier garanderen.

1. Betaal geen prijsverhogingen of vertrekboetes

Wanneer je energiebedrijf zijn prijs verhoogt, hoef je geen boete te betalen om over te stappen naar een andere leverancier. Prijsveranderingen betekenen ook een verandering ten aanzien van je contract met je energieleverancier. In principe moet jij daarom enkel je leverancier tijdig op de hoogte brengen van je overstap.

2. Controleer je meter op de dag van de prijsverhoging

Bij een prijsverhoging moeten energieleveranciers doorgaans inschatten hoeveel energie verbruikt werd voor de verhoging. Om te vermijden dat deze schatting te hoog oploopt, kun je zelf de meterstand ingeven op de dag van de prijsverandering. Zo is er nooit discussie over je verbruik voor en na de verandering.

3. Aanvaard geen ‘inhaalfacturen’

De energierekening is een schatting. Afhankelijk van je situatie kan die te hoog of te laag zijn. In het tweede geval kan een verhoging van de energieprijzen betekenen dat je nieuwe inschatting plots veel hoger wordt en dat je verwacht wordt het verschil tussen schattingen te betalen. Zorg er dus voor dat deze schattingen correct gebeuren. Het indienen van regelmatige meterlezingen kan dit probleem bijvoorbeeld vermijden.

4. Klaag wantoestanden aan

Wanneer je leverancier een prijsverhoging doorvoert, heb je altijd het recht om op te stappen. Krijg je het gevoel dat je leverancier je hierin hindert, dan moet je dat gevoel uitspreken. Sleept je situatie echt te lang aan? Overweeg je dan te richten tot een ombudsman of een andere derde.

5. Maak een overstap

Denk je dat je een slechte deal krijgt? Verander dan van leverancier. Het is vandaag een veel gemakkelijker proces dan velen (nog steeds) denken. Op Pricewise.nl kun je bijvoorbeeld haast in een muisklik je situatie inschatten. Je ziet er onmiddellijk of en hoe je kunt besparen op je energiefacturen. Bovendien weet je zo meteen ook welke leverancier je het beste ligt. Zelfs je opstap wordt helemaal voor je geregeld, gratis nog wel, via je persoonlijke opstap-coach.