‘Aardbevingen van 4,5 mogelijk in Groningen’

‘Aardbevingen van 4,5 mogelijk in Groningen’

De komende jaren zullen de aardbevingen in Groningen een kracht van maximaal 4,5 op de schaal van Richter bereiken, dat is de conclusie van een vertrouwelijke studie van het TNO dat in handen is van Het Financieele Dagblad.

Eerder werd rekening gehouden met een maximale kracht van 5 maar dit is nu door het TNO naar beneden bijgesteld. De studie werd uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en is niet officieel gepubliceerd maar lekte uit naar Het Financieele dagblad.

CDA-Kamerlid Agnes Mulder wil dat het rapport aan de Tweede Kamer beschikbaar wordt gesteld.

Ike Teuling Campaigner Energie en Grondstoffen bij Milieudefensie vroeg zich hardop af wie er verantwoordelijk zou kunnen zijn voor het lekken van de studie.

Effect van de bevingen

De zwaarste aardbeving tot nu toe gemeten in het gaswinningsgebied was 3,6 op de schaal van Richter. Deze vond plaats bij Huizinge op 16 augustus 2012. Richter’s schaal is logaritmisch wat betekent dat een beving van 4,5 bijna 10 keer zo zwaar is als die bij Huizinge.

Echter, de schaal geeft slechts de kracht van de beving aan en niet wat de gevolgen zijn. ‘De schade hangt namelijk sterk af van allerlei factoren: hoe diep vond de beving plaats, wat voor ondergrond is aanwezig, wonen er veel mensen in het gebied, hoe sterk zijn de huizen’, staat op de website van de Faculteit der Aard- en Levenswetenschappen van de Vrije Universiteit.

De door de mens veroorzaakte bevingen in Groningen zijn ondieper dan natuurlijk ontstane bevingen. In een mooie data visualisatie laat web ontwikkelaar Kor Dwarshuis het verschil zien tussen de twee. Dwarshuis zet zich in tegen de gevolgen van de gaswinning in Groningen en maakte meerdere animaties waarmee hij de gevolgen van de gaswinning in beeld brengt.

Bron: Het Financieele Dagblad

Beeld Scheur muur: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed / Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed