Gaswinning in Groningen verder teruggeschroefd

Gaswinning in Groningen verder teruggeschroefd

De gaswinning in Groningen zal dit jaar maximaal 30 miljard kuub bedragen. Dat melden verschillende media op basis van anonieme bronnen in Den Haag.

Een brief van die strekking zal dinsdag door minister Kamp van Economische Zaken aan de Tweede Kamer worden gestuurd.

Begin dit jaar kondigde minister Kamp aan dat er maximaal tussen de 35 en 39,4 miljard kuub gas gewonnen zou worden in 2015. In de eerste helft van 2015 zou slechts 16,5 miljard kuub worden gewonnen. In juni zou de totale productie voor 2015 bepaald worden, zei de minister destijds. Die zal nu dus verder teruggeschroefd worden naar 30 miljard kuub.

De redenen die gegeven worden zijn dat er geen koude winter wordt verwacht aan het eind van het jaar omdat de koudste wintermaanden januari en februari zijn. Ook is er een overcapaciteit van 3 miljard kuub in de gasopslag van Norg in Drenthe.

Aardbevingen


Vandaag lekte ook een vertrouwelijke studie van het TNO uit waarin staat dat verwacht wordt dat de aardbevingen in Groningen de komende jaren maximaal een kracht van 4,5 op de schaal van Richter zullen hebben. Dat is lager dan de 5,0 waarmee eerder rekening werd gehouden.

Beeld Minister Kamp: Rijksoverheid / Rijksoverheid