Grote ambities energieneutraal Utrecht

Grote ambities energieneutraal Utrecht

De gemeente Utrecht heeft de ambitie om in 2030 geheel energieneutraal te zijn. Om dat te bereiken zullen er rigoureuze maatregelen genomen moeten worden, zo blijkt uit het Energieplan dat burgemeester en wethouders naar de gemeenteraad stuurden.

Deze maatregelen bestaan onder andere uit het verplichten van zonnepanelen op nieuwe gebouwen en het stimuleren van aankoop van energiezuinige apparatuur. Verder willen de wethouders en burgemeesters meer winst voor het milieu boeken op het gebied van elektrisch rijden. Alle bussen in de stad moeten elektrisch worden, en waar het nu alleen nog verboden is voor dieselauto’s die ouder dan acht jaar zijn om in de binnenstad te rijden, moet de oude binnenstad uiteindelijk alleen nog maar voor elektrische auto’s toegankelijk worden.

Gasloos Utrecht

Maar er is één ambitie die meteen in het oog springt: de gemeente wil zo snel mogelijk onafhankelijk worden van aardgas. Als het aan wethouder duurzaamheid en milieu Lot van Hooijdonk (GroenLinks) ligt, is Utrecht de eerste gasloze grote gemeente van Nederland. Qua directe maatregelen zou dit resulteren in het niet meer vervangen van oude gasleidingen. ‘De ambitie van Utrecht is om in 2030 klimaatneutraal te zijn. Als we nu een gasleiding vervangen, ligt die er voor vijftig jaar, dus tot 2065. Dat zou een beetje gek zijn daar nog in te investeren’, aldus Lot van Hooijdonk. Ze wil zich echter niet vastleggen op een termijn waarop Utrecht aardgasloos moet zijn.

Volgens netbeheer Stedin zijn de plannen echter voorlopig onhaalbaar.  ‘We delen de ambitie van de gemeente voor het stimuleren van duurzame energie, maar gasloos worden is echt nog heel ver weg’, zegt Stedin-woordvoerder Harald Hanemaaijer. Volgens Hanemaaijer gaat het dan om decennia, in plaats van enkele jaren. ‘Er zal nog een heel wat gas door de leidingen stromen voor het zo ver is’.

Bron: AD & RTV Utrecht

Beeld 640px-Zadelstraat_Utrecht: Wikimedia Commons / Japiot