Amsterdamse politici halen uit naar provincieregels windmolens

Amsterdamse politici halen uit naar provincieregels windmolens

In een opiniestuk op de website van Het Parool hebben politici van D66, VVD en SP uitgehaald naar de provinciale regels in omtrent windmolens. Deze zouden windmolens in Amsterdam onmogelijk maken.

Het opiniestuk werd geschreven door politici Marijn Bosman (D66), Cees Eenhoorn (VVD) en Remine Alberts (SP). ‘Aan enthousiaste ondernemers hebben we geen gebrek. Provinciale regels frustreren echter veel Amsterdamse initiatieven’, begint het opiniestuk in Het Parool. Er zijn landelijke regels voor het plaatsen van windmolens, maar omdat de provincie Noord-Holland bovenop deze regelgeving nog andere eisen stelt, is het bijna onmogelijk om in Amsterdam windmolens te plaatsen.

Beperkte regels

Deze regels, zo stellen de politici, gaan te ver. Zo is het volgens de provinciale regels niet toegestaan om windmolens dichter dan 600 meter bij bewoning te plaatsen; de landelijke regels geven 300 meter aan. De provincie verplicht daarnaast dat windmolens worden geplaatst in rijen van zes stuks, die op een rechte lijn moeten staan. Hierdoor wordt het onmogelijk in het havengebied van Amsterdam windmolens te plaatsen, omdat de IJ-oever niet recht loopt.

De partijen roepen op tot meer vrijheid voor de stad: ‘De overheid zou duurzame initiatieven moeten stimuleren, in plaats van onnodige kosten en regels op te leggen. De provinciale regels zijn door hun starheid ontoepasbaar in de Amsterdamse praktijk. Provinciebestuurders, richt u op van uw tekentafel, schrap de onnodige bureaucratie en gun gemeenten de ruimte om windenergie in stedelijk gebied zelf in te vullen.’

Verder is het volgens de politici juist belangrijk dat de regels worden versoepeld, omdat windmolens op een industriegebied minder ingrijpend zijn voor het landschap dan in landelijke gebieden, waar nu juist vaak veel discussie ontstaat omtrent het plaatsen van windmolens.

Bron: Het Parool