GroenLinks wil zonnepanelen op nieuwbouw verplichten

GroenLinks wil zonnepanelen op nieuwbouw verplichten

Volg het voorbeeld van de gemeente Utrecht, zegt de GroenLinksfractie in de Amsterdamse gemeenteraad. Utrecht gaat zonne-energietoepassingen, waar mogelijk, verplichten in woningbouw.

Integratie van zonne-energie in nieuwbouwprojecten levert een snelle duurzaamheidswinst op die bijdraagt aan de doelstellingen van het Amsterdamse college en het landelijk energieakkoord, stelt de Amsterdamse GroenLinksfractie op de eigen website.

Duurzame work-around

Maar het verplichten van zonnepanelen mag niet zomaar. Zo’n eis is niet opgenomen in het landelijk bouwbesluit en gemeenten hebben niet de vrijheid extra eisen te stellen. De gemeente Utrecht bedacht een gedeeltelijke oplossing: voor alle grond die wordt vrijgegeven voor grondexploitatie voor woningbouw, gaat de gemeente in de aanbestedingsprocedure hoge duurzaamheidseisen stellen. Om in aanmerking te komen voor de opdracht, moeten ontwikkelaars energieneutrale woningen neerzetten. Dat kan bijna niet gerealiseerd worden zonder gebruik te maken van zonnepanelen, zegt het College in de duiding van het gemeentelijk Energieplan.

Aan woningen die worden gebouwd buiten de grondexploitatie mag de gemeente zoals gezegd geen aanvullende eisen stellen. Maar het College wil het Rijk vragen om extra ruimte om te experimenteren met hogere eisen.

Duurzame stad

Rutger Groot Wassink, fractievoorzitter van GroenLinks Amsterdam, wil het Utrechtse voorbeeld volgen: ‘We moeten alles doen wat we kunnen om de bebouwing in de stad te verduurzamen. Wethouder Choho stelt dat het Raadsbesluit uit 2008 om in 2015 alleen nog maar klimaatneutraal te bouwen nog tot beperkt resultaat heeft geleid, namelijk 1% van de nieuwbouw. We moeten nu dus alle zeilen bijzetten om nieuwbouw in Amsterdam te verduurzamen en een voorwaarde zoals in Utrecht kan daar een flinke bijdrage aan leveren.’

Beeld Zonnepanelen: Evert Kuiken / Evert Kuiken