17e Duurzame Dinsdag: 256 suggesties voor kabinet

17e Duurzame Dinsdag: 256 suggesties voor kabinet

Met een koffer vol duurzame ideeën, duurzame lintjes en een duurzame troonrede wordt morgen in de Oude Zaal van de Tweede Kamer aandacht gevraagd voor duurzame ideeën vanuit de samenleving.

Dit jaar neemt staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) als vertegenwoordiger van het kabinet de Duurzame Dinsdag koffer in ontvangst. In de koffer zitten 256 duurzame ideeën. De jury van Duurzame Dinsdag reikt prijzen uit voor de meest innovatieve voorstellen ter bevordering van een duurzaam Nederland.

Daarnaast worden ook dit jaar personen die zich bijzonder inspannen voor een duurzame samenleving onderscheiden met een Duurzaam Lintje. Het Duurzaam Lintje is de enige nationale erkenning op het gebied van duurzaamheid.

Duurzame lintjes

Poolreiziger Bernice Notenboom neemt het Duurzame Lintje in ontvangst namens alle poolreizigers en -onderzoekers die met gevaar voor eigen leven informeren over klimaatverandering. Advocaat Roger Cox ontvangt dinsdag als tweede een Duurzaam Lintje. Zijn onderscheiding verdient Roger Cox als auteur van het boek Revolutie met recht, waarmee hij de basis legde voor de gewonnen ‘klimaatzaak’ van Urgenda tegen de Staat. Het derde lintje gaat naar Paul Polman, CEO van Unilever, voor zijn jarenlange inzet op het gebied van duurzaamheid.

Duurzame troonrede

Nummer 1 van de Duurzame 100 van Trouw leest traditiegetrouw de duurzame troonrede. Dit jaar is dat Bas Eickhout. Hij volgt Marjan Minnesma op die dit de afgelopen drie jaar deed. Bas Eickhout is sinds 2009 Europarlementariër voor GroenLinks en sinds twee jaar delegatieleider. Daarvoor was hij werkzaam als klimaatwetenschapper.

Trouw noemde hem ‘een onvermoeibaar vechter voor een beter, krachtiger, doeltreffender klimaatbeleid’. In datzelfde jaar maakte hij in het Europarlement een einde aan superbroeikasgassen in onze koelkasten.

Duurzame ideeën

De koffer bevat dit jaar 256 duurzame oplossingen die uiteenlopen van klimaatmaatregelen en biodiversiteit tot hergebruik en technische innovatie. Dit jaar zijn de volgende prijzen te verdelen: De Duurzame Dinsdagprijs, de Cofely jongerenprijs, de Lidl voedselprijs, de VHG Samen groen en doen prijs en de Climate-KIC runner-up prijs.

Met deze prijzen biedt Duurzame Dinsdag initiatiefnemers een pakket aan mogelijkheden om hun ideeën verder te ontwikkelen en dichterbij realisatie te komen.

Meer informatie: Duurzame Dinsdag