Betalen we echt zo veel energiebelasting?

Betalen we echt zo veel energiebelasting?

24 miljard euro aan milieubelastingen betaalden we vorig jaar met zijn allen. Betalen we (veel) meer belasting over energieverbruik dan de andere EU-lidstaten?

In 2013 werd 9% van de totale belastingopbrengsten (inclusief sociale heffingen) gegenereerd door milieubelasting en -heffingen, berichtte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) twee weken geleden. Vergeleken met de andere EU-lidstaten scoort Nederland daarmee hoog: we laten alleen Griekenland, Kroatië, Bulgarije en Slovenië voor ons.

Aandeel-milieubelastingen-en-heffingen-in-totaal-belastingen-en-sociale-premies-EU-landen-2013-15-08-28
Klik om te vergroten. Bron: CBS

Nederland op nummer 1!

Belasting op energieverbruik genereert het grootste deel van de milieubelastingopbrengsten. Accijnzen op brandstoffen leverden de schatkist € 7,9 miljard op en energiebelasting op elektriciteit en aardgas € 4,4 miljard (daarnaast leveren motorrijtuigenbelasting (€ 5,4 miljard) en milieuheffingen (€ 4,5 miljard) een groot aandeel).

Bij EnergieOverheid vroegen we ons af of huishoudens in Nederland veel meer afdragen aan de staatskas als ze elektriciteit of benzine gebruiken dan huishoudens in andere lidstaten. Gas laten we buiten beschouwing, omdat huishoudens in veel lidstaten geen gas gebruiken.

En jazeker, voor een litertje Euro 95 betalen we de hoogste belasting in de hele EU.

Belasting_benzine
Klik om te vergroten.
Data betreft eind 2014 en omvat zowel accijnzen als BTW. Bron: Eurostat.

Maar ook in de middenmoot

Maar de belasting die we over elektriciteit betalen, is niet uitzonderlijk hoog. We komen precies in het midden van onze uniegenoten uit.
Percentage_belasting_Elektriciteit
Klik om te vergroten.
Het gaat om huishoudens met een gemiddeld gebruik tussen de 2500-5000 kWh. Bron data: Eurostat.

Beeld Aandeel-milieubelastingen-en-heffingen-in-totaal-belastingen-en-sociale-premies-EU-landen-2013-15-08-28: CBS / CBS
Beeld Accijns_benzine: Tessel Renzenbrink / Tessel Renzenbrink
Beeld Belasting_benzine: Tessel Renzenbrink / Tessel Renzenbrink
Beeld Percentage_belasting_Elektriciteit: Tessel Renzenbrink / Tessel Renzenbrink
Beeld Belasting: Bic / Bic