TenneT wil € 130 miljoen teruggeven aan afnemers

TenneT wil € 130 miljoen teruggeven aan afnemers

TenneT wil een deel van de opbrengsten uit de veiling van grensoverschrijdende transportcapaciteit teruggeven aan elektriciteitsafnemers. De netbeheerder heeft hiertoe een voorstel ingediend bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

TenneT beheert de interconnectoren die het Nederlandse hoogspanningsnet met Duitsland, Noorwegen en België verbinden. Als er onvoldoende capaciteit is op de grensoverschrijdende verbindingen, wordt deze toegekend op basis van een veiling. De veilingsopbrengsten worden in eerste instantie ingezet voor onderhoud en uitbreiding van het netwerk. Als hierna geld overblijft, is TenneT wettelijk verplicht dit terug te geven aan elektriciteitsgebruikers. Zij hebben namelijk middels hun elektriciteitsrekening voor de aanleg van het netwerk betaald.

Dit jaar wil TenneT 130 miljoen euro van de veilingsopbrengsten teruggeven. Als het voorstel door de ACM wordt goedgekeurd, zal dit worden afgetrokken van de transporttarieven voor stroom in 2016.

Stijging transporttarieven

Ondanks de teruggave zullen de transporttarieven volgend jaar stijgen. In de komende tien jaar zal circa 6 miljard worden geïnvesteerd in het hoogspanningsnet. Dit is onder meer nodig om de verduurzaming van het elektriciteitssysteem te faciliteren.

Voor elektriciteitsgebruikers zullen de transporttarieven voor de hoogspanningsnetten met zo’n 3% stijgen. Transporttarieven maken zo’n 5% van de totale energierekening uit.

Beeld Hoogspanningsmast met spreeuwen: Jac. Jansen / Jac. Jansen