China gaat voor 150 GW zonne-energie in 2020

China gaat voor 150 GW zonne-energie in 2020

De grootste energieverbruiker van de wereld gaat het aandeel zon-PV opschroeven van 35,8 GW in juni dit jaar naar 150 GW in 2020.

Deze week kondigde een hoge regeringsvertegenwoordiger van China aan dat het land er nog een tandje bij gaat zetten en voor 150 GW gaat. Dat is alweer 50 GW meer dan wat het land in juni aankondigde. Toen diende het zijn nationale klimaattoezegging (INDC) in bij de VN in aanloop naar de klimaattop in Parijs. Daarin werd nog met 100 GW zonne-energie gerekend.

Verbeterde technologie

Dong Xiufen, de directeur van de afdeling Nieuwe Energie van het Nationale Energie Bestuur, deed de uitspraken tegen Xinhua, het officiële persbureau van de Chinese overheid. Hij zei dat er jaarlijks 20 GW bij gebouwd gaat worden. Ook zei hij erop te rekenen dat de kosten zullen dalen en de technologie verder verbeterd zal worden.

Zakelijk zullen overnames en samenvoegingen van bedrijven worden gestimuleerd om meer technologische vooruitgang te boeken, zei Huai Jinpeng, plaatsvervangend hoofd van het ministerie van Industrie en Communicatie Technologie. Ook zal er meer aandacht komen voor het aansluiten van de zonnepanelen op het elektriciteitsnet. Op dit moment is het net onvoldoende toebereid op de snelle groei van zonne-energie.

Beeld zonne-energie in Hong Kong: WiNG / WiNG