Gratis advies Utrechtse huurders voor energiebesparing

Gratis advies Utrechtse huurders voor energiebesparing

Maatregelen variërend van een brievenbusborstel tot het tegengaan van sluipverbruik heeft bij 800 huurders vorig jaar tot 10 procent energiebesparing geleid. Vanwege dit succes geeft de Gemeente Utrecht ook dit jaar gratis energieadvies aan huurders.

Persbericht – In 2016 kunnen duizend Utrechtse huurders een gratis energieadvies aanvragen. De gemeente en woningcorporaties bieden 640 huurders van corporaties, 240 particuliere huurders en 120 huurders van monumenten de kans voor een persoonlijk besparingsadvies, inclusief een energiebox met energiezuinige producten ter waarde van 50 euro. Na het energieadvies wordt gemiddeld 140 euro bespaard op de energierekening, een energiebesparing van zo’n 10 procent.

In 2015 ontvingen 800 huurders van de corporaties Portaal, Mitros, Bo-ex, GroenWest en SSH zo’n gratis advies. De 800 adviezen leverden een CO2-besparing van circa 440 ton op. Dat staat gelijk aan een besparing op de energiekosten van circa 100.000 euro per jaar. Wethouder Lot van Hooijdonk (duurzaamheid) is blij met de resultaten: ‘Het is belangrijk dat voor bewoners de energiekosten betaalbaar en beheersbaar zijn. Juist huurders met lagere inkomens kunnen door dit energieadvies en de energiebox flink besparen en bovendien geeft dit project een mooie impuls aan de Utrechtse werkgelegenheid.’

Energieadviseurs

Vanwege de goede resultaten met energiebesparing is de campagne in 2016 verbreed naar alle huurders in de stad. Nieuw is dat dit jaar ook particuliere huurders en huurders van monumenten kunnen meedoen. De Jonge Milieu Advies heeft hiervoor een team van zes energieadviseurs opgeleid en in dienst genomen. De advisering richt zich vooral op kleine maatregelen, die bewoners zelf kunnen uitvoeren en waarvoor geen grote investeringen nodig zijn (zie ook het bijgevoegde staafdiagram). Bij groot onderhoud en renovaties aan complexen gaan de corporaties actief bewoners benaderen voor een energieadvies gericht op energiebesparing.

Vooral gedragsmaatregelen

Tochtstrips, een brievenbusborstel en de gordijnen op tijd dicht doen zijn voorbeelden van genomen maatregelen. In onderstaande grafiek zijn de meest toegepaste maatregelen op een rijtje gezet. Opvallend is dat met uitzondering het vernieuwen van verlichting (voor led) en het vervangen van oude apparaten, vrijwel alle maatregelen het gedrag betreffen en niet gaan over serieuze investeringen in energiebesparing.

energiebesparing utrecht

Meer informatie over energiebesparing voor huurders op de website van de gemeente Utrecht.

Beeld maatregelen-energiebesparing-utrecht: Gemeente Utrecht
Beeld energiebesparing utrecht: Marco Spaapen