Windmolens geen bezwaar voor kustbezoek watersporter

Windmolens geen bezwaar voor kustbezoek watersporter

Persbericht – Windmolens in zee houden watersporters niet tegen van een bezoek aan de de kust. Van de watersporters komt 80 procent nog net zo vaak naar de Nederlandse kust als er windmolens in zee staan. 3 procent gaat zelfs vaker naar het strand. Dit blijkt uit een enquête van Natuur & Milieu onder bezoekers van de HISWA.

‘Dat windmolens een negatieve invloed hebben op het toerisme en strandbezoek, lijkt niet te kloppen. Eerdere onderzoeken tonen ook aan dat windmolens toeristen niet beïnvloeden’, zegt Geertje van Hooijdonk, hoofd Energie bij Natuur & Milieu. ‘Sterker nog, windmolens bieden juist nieuwe kansen voor het toerisme. Bijna de helft van de watersporters (47 procent) ziet een excursie naar een windmolenpark wel zitten.’

Zonne-energie populairst

Van de watersporters is 89 procent voorstander van duurzame energie, blijkt uit het onderzoek. Daarvan is 74 procent voorstander van windenergie. Zonne-energie is de meest populaire vorm van energie (82%), gevolgd door windmolens op zee (63%) en windmolens op land (48%). Kolencentrales (4%) zijn het minst populair als energiebron. Als het gaat om zonnepanelen, gebruikt 10 procent van de botenbezitters deze op de boot. De enquête werd ingevuld door 282 bezoekers van de HISWA.

De uitkomsten van dit onderzoek komen sterk overeen met eerdere onderzoeken van Natuur & Milieu. In 2015 onderzocht Natuur & Milieu of windmolens een belemmering voor Duitsers vormen om naar de Nederlandse kust te komen. Nauwelijks, zo bleek. Uit onderzoek van 2014 onder Nederlandse strandgasten bleek dat 89 procent net zo vaak naar het strand komt als windmolens vanaf het strand zichtbaar zijn.

Nieuwe windparken op zee

Nederland wekt nu maar 4,5 procent schone energie op, dat moet minstens 16 procent zijn in 2023, zo is afgesproken in het SER Energieakkoord. Tussen nu en 2023 komen er nieuwe windparken op zee bij die straks 5 miljoen Nederlandse huishoudens van schone stroom gaan voorzien. Windenergie, op land en zee, is de schoonste en best toepasbare optie voor het verminderen van CO2-uitstoot en maakt ons minder afhankelijk van fossiele energie.

Bron: Natuur en Milieu

Beeld : Ad Meskens