Ruim honderd Nederlanders doen mee aan protest Duitse bruinkoolmijn

Ruim honderd Nederlanders doen mee aan protest Duitse bruinkoolmijn

Afgelopen weekend vond er een grootschalige protestactie tegen fossiele brandstoffen plaats in een bruinkoolmijn in het Lausitz gebied ten zuiden van Berlijn. Aan de actie deden 4000 mensen uit heel Europa mee waarvan 150 uit Nederland.

Onder de vlag #Breakfree2016 nemen burgers wereldwijd het heft in eigen handen en eisen dat olie, kolen en gasreserves onder de grond blijven. Vanaf vrijdag 13:00 uur hebben de duizenden burgers en activisten zowel de kolenmijn als de kolencentrale als alle kolentransport over de rails 3 dagen voor 80% stil weten te leggen. Hoewel de kolencentrale nog een voorraad aan kolen had liggen en dus niet geheel buitenwerking was, gebeurde er toch iets waar de activisten blij mee waren. ‘Op zaterdag zagen we vanuit een uitkijktoren dat de rook uit de schoorsteen van de kolencentrale afgenomen was. Dat was een geweldig moment!’, zegt Liset Meddens van Fossielvrij NL, een van de organisaties die de actie ondersteunt. ‘Mensen hebben een koude nacht doorgebracht op de rails, en het terrein, ze zaten onder het kolenstof. Dan is het een mooi moment. Het zijn echte bikkels’, aldus Meddens.

breakfree2016 actie bruinkoolmijn

Wereldwijd

Over de hele wereld wordt er actiegevoerd tegen fossiele brandstoffen. Zo werd vorige week in de UK al hun grootste kolenmijn in Wales stilgelegd, zorgden 2.000 kayakers ervoor dat ‘s werelds grootste kolenhaven in Australië werd geblokkeerd en gingen er in de Filipijnen 10.000 mensen de straat op in protest tegen de kolencentrales daar. En alleen al afgelopen zaterdag werden er op 3 continenten 12 verschillende acties gevoerd, waaronder die bij de bruinkoolmijn in Duitsland.

Nederland

‘Wij willen duidelijk maken dat het publiek niet meer deze vorm van fossiele brandstoffen wil. Als het bedrijfsleven en vooral de overheden de omslag niet wil maken, dan vinden wij dat onaanvaardbaar’, zegt Liset Meddens. Volgens Fossielvrij NL groeit ook in Nederland de beweging van mensen die een fossielvrije wereld eisen snel. De Nederlandse deelnemers aan de actie in Duitsland denken dat dit type acties ook in Nederland nodig zullen zijn om snel genoeg kolencentrales te sluiten en gaswinning in Groningen te stoppen.  Bij de VN Klimaattop in Parijs afgelopen december werd een duidelijk besluit genomen: klimaatverandering moet beperkt worden tot 2 en zelfs 1.5 graad opwarming. ‘Om die doelstelling binnen bereik te houden moeten we onmiddellijk stoppen met fossiele brandstoffen. Het is duidelijk dat overheden hierin niet het voortouw nemen. Daarom is het zo belangrijk dat burgers de leiding nemen en deze essentiële verandering opeisen. Er is geen tijd te verliezen.’ De actie in de bruinkoolmijn in Duitsland is vanuit Nederland gesteund door Students Act on Climate, Transitie NL, Groenfront en Fossielvrij NL.

Bron: Fossielvrij NL

Beeld breakfree2016 actie bruinkoolmijn: Flickr - Break Free / Tim Wagner
Beeld breakfree actie bruinkoolmijn: Flickr - Break Free / Ende Gelände/ 350.org