Energiecoöperatie Windvogel zorgt al 25 jaar voor windenergie

Energiecoöperatie Windvogel zorgt al 25 jaar voor windenergie

De Windvogel is één van de eerste energiecoöperaties in Nederland. In 1994 bouwden ze de eerste ‘tweewieker’ die stroom opwekte voor 20 huishoudens. En nu, anno 2016, is de coöperatie succesvol met moderne windturbines die per stuk wel 1500 huishoudens van stroom voorzien.

Persbericht – ‘De Windvogel is een actieve club met veel kennis’. Dat zegt voorzitter Siward Zomer. ‘Die kennis delen we door samenwerking in projecten met andere lokale coöperaties zoals in de coalities ‘Amsterdam Wind’, ‘Lansingerwind’ en ‘Zuidenwind’. Zo ontstaan gezamenlijke burgerwindmolens door het hele land. De Windvogel schuwt ook de participatie in grote windparken niet. Bijvoorbeeld in de windparken in Drenthe en Flevoland. ‘Windmolens vormen, naast zonne-energie, de toekomstige energievoorziening van Nederland, maar we willen het wel goed geregeld hebben voor de omwonenden, dus iedereen moet kunnen meedoen’, aldus voorzitter Siward Zomer.

Burgerparticipatie

Steeds meer burgers willen zelfvoorzienend en duurzaam zijn voor wat betreft hun energieverbruik. Burgers werken samen aan lokale energieproductie, besparing, collectieve inkoop van zonnepanelen, elektrisch vervoer en stroomlevering. De coöperaties vertegenwoordigen samen 35 tot 40 duizend leden. Bij De Windvogel kunnen burgers zelf meebouwen aan nieuwe windmolens door geld te lenen aan de coöperatie en onze stroom af te nemen. De Windvogel telt nu zo’n 3300 leden door het hele land.

Jongerencommissie De Windkuikens

Naast dat de coöperatie zich succesvol inzet op het gebied van burgerparticipatie, heeft het ook een speciale jongerencommissie. De Windkuikens zetten duurzame energieprojecten op voor en door jongeren. Afgelopen weekend ins de commissie officieel geïnstalleerd tijdens het 25-jarig jubileum van De Windvogel.

‘Wij geloven dat coöperaties de energietransitie kunnen laten slagen door samen met elkaar en met behulp van jongeren, te streven naar zo veel mogelijk duurzame energie”, zeggen Jana de Heer en Floor Ebben, de initiatiefneemsters van de jongerencommissie De Windkuikens. Het is een win-win-win situatie: voor de jongeren, de coöperaties én het klimaat. Jongeren leren in energiecoöperaties om zelf energie op te wekken met zon en wind, en in ruil daarvoor bieden zij de coöperaties een toekomstperspectief en meer jonge leden.

Bron: De windvogel