Maak gebouwen nu al led-proof

Maak gebouwen nu al led-proof
PARTNERBIJDRAGE

In 2018 wordt het gebruik van niet-energiezuinige lichtbronnen (lampen) verder aan banden gelegd door de Europese Unie. Kies bij onderhoud of vervanging daarom nu al voor LED.

Vanaf dan mogen namelijk alleen nog lichtbronnen met een A- of B-energielabel worden geproduceerd en verkocht. Dat heeft vooral gevolgen voor de halogeenlamp. Die is namelijk maar iets zuiniger dan de oude gloeilamp en wordt daarom per 1 september 2018 verboden.

Dat betekent dat je je woning of bedrijf langzamerhand led-proof zult moeten maken. Want ledverlichting zal steeds meer de voornaamste lichtbron worden die je uiteindelijk kunt kopen.

Productie en verkoop verboden

Het verbod op de productie en de verkoop van lichtbronnen die teveel energie verbruiken, betekent niet dat je deze niet meer mag gebruiken. Integendeel: zolang je nog halogeenlampen hebt liggen mag je die gewoon blijven gebruiken. Datzelfde is al jaren het geval voor gloeilampen.

Het is namelijk al sinds 2009 verboden om nog gloeilampen te produceren en te verkopen, maar door een trucje kon je ze tot voor kort nog steeds krijgen. Sinds begin 2016 is dat ook niet meer mogelijk. Op het gebruik van gloeilampen zit echter geen limiet, je kunt ze nog steeds gebruiken als je ze hebt liggen.

Je kunt natuurlijk besluiten om nu alvast extra halogeenlampen in te gaan slaan, voordat het verbod van kracht wordt. Maar het is verstandiger om je woning of kantoor nu al te gaan voorbereiden op het gebruik van led verlichting.

Waarom overstappen op led?

Ledverlichting is de lichtbron van de toekomst. Het is verlichting die veel energiezuiniger is dan gloeilampen of halogeenlampen. Daarnaast gaat led verlichting heel lang mee en kun je er ook veel meer mee dan met traditionele lichtbronnen. Er zijn bijvoorbeeld ledlampen die je steeds een andere kleur kunt geven of zelf kunt dimmen.

SmartIM-ledv

Een ledlamp is wel een stuk duurder dan traditionele verlichting. Je verdient dit terug door het zeer lage elektriciteitsverbruik en de langere levensduur. Dat duurt dus wel enige jaren, dus zie het als een investering in jezelf en in ons milieu. Want het te hoge energieverbruik van gloeilampen en halogeenlampen is per slot van rekening de voornaamste reden geweest om deze lichtbronnen af te schaffen.

Link:
Led verlichting https://www.elektroshop.nl/led-verlichting-nl.html

Meer weten? Volg de cursus ‘Toepassen van ledverlichting in gebouwen‘ van EnergieOpleidingen. Bekijk hier het programma.