Duurzame Dinsdag: 511 duurzame ideeën bieden inspiratie voor eerste nationale klimaattop

Duurzame Dinsdag: 511 duurzame ideeën bieden inspiratie voor eerste nationale klimaattop

Afgelopen dinsdag was het Duurzame Dinsdag in de oude zaal van de Tweede Kamer. Staatssecretaris Sharon Dijksma nam een koffer vol duurzame ideeën in ontvangst. Deze 511 ideeën laten samen zien dat duurzaamheid leeft, in alle lagen van de samenleving.

De volle koffer met duurzame initiatieven biedt veel inspiratie voor de eerste nationale klimaattop, die op 26 oktober door Dijksma wordt georganiseerd. Dijksma: ‘Het recordaantal duurzame initiatieven laat zien dat de aandacht voor een groenere, duurzame wereld groot is. En dat moet ook, want we staan voor een flinke opgave. Het tegengaan van klimaatverandering en hoe om te gaan met grondstoffen die steeds schaarser worden, vragen om creatieve ideeën vanuit alle hoeken van de samenleving.’ Ook Maurits Groen had verschillende ideeën verwerkt in zijn Duurzame Troonrede.

Prijzen

De beste ideeën kregen een prijs om hun idee verder te helpen. Zo ging de Greenchoice Energieprijs naar Stichting de Schooldakrevolutie. De stichting ziet zonnestroom op scholen als cruciale aanjager voor de overgang naar duurzame energie. De jury prijst de aandacht voor zowel de aanleg van zonnepanelen als de tweede pilaar: de ontwikkeling van een actief en praktisch educatieprogramma om leerlingen te betrekken. Het knelpunt in de regeling rond zonnepanelen verdient volgens Duurzame Dinsdag aandacht.

De ENGIE Jongerenprijs ging naar Bluerise dat energie uit de oceaan haalt. De organisatie ontwikkelt technologieën waarmee de energie uit tropische oceanen wordt benut voor de productie van duurzame elektriciteit, koeling en vers water. Jury: ‘Bluerise is een innovatief en vernieuwend initiatief. Door op een innovatieve manier gebruik te maken van relatief eenvoudige en bekende technologieën (warmtepomp/rankine cycle) kan er een enorm energie-potentieel behaald worden. De productie van drinkwater uit zeewater maakt het idee nog interessanter, vanwege het tekort aan schoon drinkwater in verschillende delen van de wereld. Het is bewonderenswaardig hoe Bluerise in circa acht jaar is uitgegroeid van start-up tot succesvolle onderneming’. De jury ziet in Bluerise een inspiratiebron voor de start-ups van vandaag.

Nieuwe circulaire economie prijs

Verder werden nog de Asito Sociale-innovatieprijs uitgereikt aan HackYourFuture, de NS Reis Mee-prijs aan Duurzame Gezinsauto Stella, de VHG Groenprijs aan NL Greenlabel voor 1000 ha nieuwe stedelijke natuur en de Lidl Voedselprijs aan PeelPioneers. De staatssecretaris kondigde eveneens een nieuwe circulaire economie prijs aan. De uitreiking ervan vindt volgend jaar tijdens Duurzame Dinsdag plaats.

Duurzame Lintjes

Naast de prijzen die werden uitgereikt zijn er een drietal mensen door Prinses Laurentien van Oranje onderscheiden met een Duurzame Lintje. Het Duurzame Lintje is de enige onderscheiding in Nederland op het gebied van duurzaamheid. Het lintje is een eerbetoon aan individuen die zich op een bijzondere manier hebben ingespannen ten behoeve van een duurzame samenleving.

Jan Jonker is professor aan de Nijmegen School of Management (NSM) van de Radboud University Nijmegen. Al tientallen jaren streeft Jonker naar verduurzaming van de samenleving als uitgangspunt nemen bij hun wetenschappelijke onderzoek en onderwijs. Jury: ‘De jury van Duurzame Dinsdag prijst Jonker wegens zijn onversaagde streven om binnen de universitaire wereld duurzaamheid een volwaardige positieve te geven, en om dat als uitgangspunt te nemen bij zijn onderzoek naar het functioneren van bedrijven. Zijn gedurfde aanpak heeft inmiddels zowel binnen de academische wereld als in het bedrijfsleven een motiverende rol vervuld. Jonker is een praktische academicus met impact – en daar zouden er wel meer van mogen zijn.’

Jeremy Leggett is de eerste buitenlander die die jury eert met een Duurzame Lintje. Leggett richtte SolarCentury op, inmiddels het grootste onafhankelijke Engelse zonne-energiebedrijf.  Jury: Jeremy Leggett belichaamt als geen ander de overgang van het Fossiele Tijdperk naar dat van de duurzame energie. De jury prijst naast zijn decennialange tomeloze inzet op het hoogste niveau ook de moed die Leggett bij zijn werk aan de dag legt. Het is de jury daarom een eer hem dit Duurzame Lintje te mogen toekennen.

Schooldakrevolutie

Feike Sijbesma, bioloog en bedrijfskundige, is sinds 2007 CEO en voorzitter van de Raad van Bestuur van DSM. Jury: ‘De jury roemt Sijbesma om zijn inzet om bedrijfsvoering te combineren met zorg voor mens en planeet. Sijbesma gelooft dat bedrijven, naast winst en rendement, een grotere rol te vervullen hebben en motiveert anderen om ook verantwoordelijkheid te nemen.’ Feike Sijbesma ontving het lintje van kinderen van de ASVO-school die als eerste school zonne-panelen op hun dak kregen, in het kader van de Schooldakrevolutie.

Bron: Duurzame Dinsdag