Achtste editie Dag van de Duurzaamheid op 10 oktober

Achtste editie Dag van de Duurzaamheid op 10 oktober

Tijdens de landelijke Dag van de Duurzaamheid, op maandag 10 oktober, vinden door heel Nederland duizenden duurzame activiteiten plaats. Op 10 oktober zijn er onder andere festivals, prijsuitreikingen, congressen, open dagen en duurzame deals.

Op initiatief van duurzaamheidsorganisatie Urgenda laten bedrijven, burgers, overheden, scholen en maatschappelijke organisaties samen zien dat duurzaamheid niet alleen noodzakelijk is, maar ook inspirerend, innovatief en winstgevend. Op duizenden basisscholen wordt voorgelezen uit het nieuwe boek De Wereld van plastic door onder meer wethouders, studenten, prinses Laurentien, weervrouw Helga van Leur en DJ Gregor Salto. Tevens wordt de knikkertegel van gerecycled plastic gepresenteerd. De Trouw Duurzame top 100 wordt bekend gemaakt en er zijn diverse events, shoppingroutes en modeshows tijdens de Dutch Sustainable Fashion Week. Het Low Car Diet start en er zijn speciale acties bij IKEA en PwC. Het slotevent van de campagne ’17 doelen die je deelt’ vindt plaats op 10 oktober evenals de opening van weer een zonnedak op een school via de Schooldakrevolutie. Alle activiteiten staan op de site en zijn te filteren op thema, provincie en trefwoord.

Duurzaamheidsbeweging

‘De Dag van de Duurzaamheid is hèt moment van het jaar om de duurzaamheidsbeweging in Nederland nog zichtbaarder, groter en manifester te maken. We willen een circulaire economie die draait op duurzame energie en groene grondstoffen, want het klimaat is zichtbaar aan het veranderen. Klimaat en energie zouden voor alle politieke partijen topprioriteit moeten zijn bij de komende verkiezingen’, aldus Urgenda directeur Marjan Minnesma.

De afgelopen zeven jaar is de Dag van de Duurzaamheid uitgegroeid tot dé dag waarop duidelijk wordt hoe groot de duurzaamheidsbeweging al is. Scholen, ondernemers, gemeenten, MKB-ers, kinderboerderijen, universiteiten, winkelketens en kinderopvangcentra laten zich van hun ‘groenste’ kant zien via speciale activiteiten die vermeld staan op de website www.dagvandeduurzaamheid.nl (en te filteren zijn op provincie, thema en trefwoord).  Iedereen kan meedoen; van kleine persoonlijke acties in huis, met de straat of met de buurt tot een grote actie in de stad of op het werk. Op de website staan vele tips en ideeën voor activiteiten en acties.

 

Klimaatverbond Energy Battle

Op de Dag van de Duurzaamheid gaat ook de 6de editie van de Klimaatverbond Energy Battle van start. In 20 gemeenten gaan teams zoveel mogelijk elektriciteit en gas te besparen. Door deel te nemen dragen de deelnemende gemeenten zichtbaar en met meetbare resultaten bij aan het landelijk gestelde doel om 1,5% energie per jaar te besparen.

De Energy Battle is de energiebesparingswedstrijd voor gemeenten. De afgelopen jaren hebben 46 gemeentes deelgenomen met ruim 1300 huishoudens. In 4 weken hebben de deelnemers gemiddeld 17 % elektriciteit, 12% gas en daarmee 78 ton CO2 bespaard. Dit staat gelijk aan de jaarlijkse gemiddelde CO2 uitstoot van 54 gezinnen. Jaarlijks scheelt dit 300 euro op de energierekening. De gemeenten Den Haag, Venray, Noordwijkerhout, Krimpen aan den IJssel, Beverwijk, Noordwijk, Teylingen, Delft, Leiden, Haarlem, Heemstede, Buren, Heemskerk, Oostzaan, Velsen, Lisse, Katwijk, Hellendoorn, Hillegom en Best doen mee.

Bewust van je eigen energieverbruik

Met behulp van een energiedisplay, de Wattcher, krijgen de deelnemers inzicht in hun elektriciteitsgebruik. Het gaat erom dat de deelnemers zich tijdens de wedstrijd bewust worden van hun gedrag op hun eigen energieverbruik. ‘Iedereen kan eenvoudig energie besparen in huis. Dit laten we de deelnemers ervaren in de Energy Battle. Er moet veel meer aandacht komen voor bewust energieverbruik want daarmee kunnen we onze CO2 uitstoot flink verminderen,’ zegt projectleider Nienke Trap.

Nieuw: ook op scholen wordt energie bespaard

Dit jaar kunnen scholen meedoen als deelnemer in een team. Scholen die meedoen wijzen een energie coördinator aan die het energieverbruik in de school vier weken lang monitort. De school gaat energie te besparen met de hulp van leerlingen. Ook gaan leerlingen thuis met hun ouders energie besparen. Scholen die na het meedoen verder willen gaan met energie besparen, krijgen via de Green Deal Scholen informatie over structurele maatregelen voor het besparen van energie, het opwekken van schone energie en het verbeteren van het binnenklimaat.

Uitslag bekend op Warmetruiendag

Op vrijdag 10 februari 2017 wordt de winnende gemeente bekend gemaakt. Zo vragen we aandacht voor het potentieel van energiebesparing, want de groenste energie is de energie die je niet verbruikt. Daarnaast ontvangt de gemeente met de grootste gerealiseerde besparing een prijs: een op maat gemaakt energieprofiel van een gebouw naar keuze in de eigen gemeente, om meer grip te krijgen op het eigen energieverbruik. De prijs, ter waarde van 2500 euro, wordt weggeven door Van Beek ingenieurs.

Langetermijn effect

Deelnemers aan de Energy Battle worden zich tijdens de wedstrijd bewust van hun eigen gedrag en het effect op de energierekening. Belangrijk resultaat is dat deelnemers op lange termijn actief blijven, en verder gaan met het verduurzamen van hun eigen woning. Uit onderzoek blijkt dat een gemiddelde besparing van 10% energie gemakkelijk haalbaar is. Door minder energie te gebruiken, wordt er minder CO2 uitgestoten en gevaarlijke klimaatverandering voorkomen. Door routinematig gedrag aan te passen (deuren sluiten, trui aan in plaats van thermostaat omhoog) kan deze potentieel belangrijke energiebesparing benut worden (bron: evaluatie PBL)