IEA: 2015 record voor hernieuwbare energie

IEA: 2015 record voor hernieuwbare energie

De vijfjarige groeiverwachting voor hernieuwbare energiebronnen is aanzienlijk toegenomen vanwege de sterke ondersteuning van het beleid in de belangrijkste landen en forse kostenbesparingen. Dat laat het Internationaal Energieagentschap (IEA) weten.

Hernieuwbare energiebronnen hebben vorig jaar de kolen overtroffen op capaciteit en was daarmee grootste bron van opgesteld vermogen ter wereld. De laatste editie van het jaarlijkse rapport laat zien dat hernieuwbare energie 13% meer groeit tussen 2015 en 2021 dan het deed in de prognoses van vorig jaar. Dit is grotendeels te danken aan het krachtiger beleidssteun in de VS, China, India en Mexico. In de prognose periode zullen naar verwachting de prijzen van zone-energie met een kwart dalen, dat van wind op land met 15%.

Vorig betekende een keerpunt voor hernieuwbare energie. Onder leiding van wind- en zonne-energie was hernieuwbare energie goed voor mee dan de helft van de nieuwe centrale capaciteit over de hele wereld. Daarmee heeft het een record bereikt van 153 Gigawatt, 15% meer dan het voorgaande jaar. De meeste van deze winsten werden gedreven door een recordhoeveelheid aan wind toevoeging van 66 GW en zonne-energie van 49 GW.

Hernieuwbare energie zorgt voor transformatie

Vorig jaar werden elke dag ongeveer een half miljoen zonnepanelen geïnstalleerd over de hele wereld. In China werden in 2015 elk uur twee windturbines geïnstalleerd. Het land is daarmee goed voor ongeveer de helft van de hoeveelheid aan windenergie, en 40% van de groei van alle hernieuwbare capaciteit over de hele wereld.

‘We zijn getuige van een transformatie van de wereldwijde energiemarkt geleid door hernieuwbare energie en, zoals ook het geval is in andere velden, het zwaartepunt voor duurzame groei, verhuist naar de opkomende markten’, zegt Dr. Faith Birol, uitvoerend directeur van het IEA.

In de komende vijf jaar zal hernieuwbare energie de snelst groeiende bron voor de opwekking van elektriciteit blijven. Het aandeel zal groeien van 23% in 2015, tot 28% in 2021. Elektriciteitsproductie uit hernieuwbare energiebronnen zal naar verwachting 7600 TWh hoger zijn in 2021 – gelijk aan de totale elektriciteitsproductie van de VS en EU samen vandaag de dag.

Voorzichtigheid

Hoewel 2015 een uitzonderlijk jaar was, zijn er volgens het IEA nog redenen voor voorzichtigheid. In veel landen heerst er nog onzekerheid op beleidsgebied wat het tempo van investeringen vertraagt. De snelle vooruitgang van hernieuwbare energie als wind en zon. Zorgen ook voor meer problemen bij de systeemintegratie in een aantal markten. Daarnaast blijft de kosten van de financiering in veel ontwikkelingslanden een grote barrière. En als laatste komt de vooruitgang van duurzame energie in de warmte- en transportsector traag opgang. Daar zijn sterkere beleidsinspanningen nodig.

‘Ik ben blij om te zien dat vorig jaar een jaar van records was op het gebied van hernieuwbare energie en dat onze prognoses voor de groei in de komende vijf jaar optimistisch zijn’, zegt Birol. ‘Maar zelfs deze hogere verwachtingen blijven bescheiden in vergelijking met de het enorm onbenutte potentieel van hernieuwbare bronnen. Het IEA zal samenwerken met de overheden over de hele wereld om de inzet van hernieuwbare energiebronnen in de komende jaren te maximaliseren.’

Bron: IEA