Windenergie kan 20% van wereldwijde stroom leveren in 2030

Windenergie kan 20% van wereldwijde stroom leveren in 2030

In 2030 kan windenergie 20% van de totale elektriciteitsproductie over de hele wereld leveren. Dat laat de Global Wind Energy Council (GWEC) weten in haar tweejaarlijkse rapport. De dalende prijzen van duurzame energie zorgt ervoor dat een koolstofvrije energiesector nu technisch haalbaar wordt.

Het akkoord dat vorig jaar in Parijs is gesloten kan volgens de GWEC zorgen voor een windvermogen van 2.110 gigawatt. Dat is bijna vijf keer het huidige niveau.De windenergie kan tegen 2030 zorgen voor 2,4 miljoen banen, een CO2 reductie van 3,3 miljard ton per jaar, en een jaarlijkse investering van 200 miljard euro. Hoewel de vooruitzichten voor windenergie positief lijken, is een grote mate van betrokkenheid van de wereldleiders nodig om dit te bewerkstelligen.

De totale mondiale windenergie-installaties leverde vorig jaar 433 GW aan energie, een stijging van 17% ten opzichte van 2014. Dit werd mede mogelijk gemaakt door ongeveer 110 miljard euro aan investeringen in nieuwe projecten. China is voor het zevende jaar op rij de grootste leverancier van windenergie. De wereldwijde windindustrie is nu verspreid over 80 landen, waarvan er 28 over meer dan 1 GW aan geïnstalleerde capaciteit beschikken.

Energiecentrales op fossiele brandstoffen sluiten

‘Nu het Akkoord van Parijs van kracht wordt, zullen landen werk moeten maken van wat ze in december hebben beloofd’, zegt secretaris-generaal Steve Sawyer van de GWEC. Dit is te lezen op ipsnews.be In de omschakeling naar een CO2-vrije stroomproductie zal windenergie een cruciale rol spelen, zegt hij.

‘Windenergie is de meest concurrentiële optie om capaciteit toe te voegen aan het net in een groeiend aantal markten, maar als men de doelstellingen van het Akkoord van Parijs wil halen, dan moet men energiecentrales op fossiele brandstoffen sluiten en ze vervangen door energie uit wind, zon, waterkracht, geothermie en biomassa. Dat wordt de moeilijkste opdracht, en de regeringen zullen er serieus werk van moeten maken willen ze voldoen aan de toezeggingen waartoe ze zich nu hebben verbonden.’

Beeld : Shutterstock