Ruim 800 wetenschappers roepen Trump op tot actie

Ruim 800 wetenschappers roepen Trump op tot actie

In een open brief aan president-elect Donald Trump hebben meer dan 800 energiedeskundigen en wetenschappers er op gewezen dat de klimaatverandering een bedreiging vormt voor de Amerikaanse economie, nationale veiligheid en volksgezondheid.

De brief, gepubliceerd in het Amerikaanse tijdschrift Scientific American, is opgesteld naar aanleiding van de eerdere uitspraken van Trump waarin hij de klimaatverandering een ‘Chinese Hoax’ noemde. Daarbij heeft de president-elect tijdens zijn campagne belooft om het Amerikaanse klimaatbeleid terug te draaien en benoemde hij aan het hoofd van zijn team een aantal klimaatontkenners.

‘Wij, ondergetekenden, dringen er bij u op aan om onmiddellijk en blijvende actie te ondernemen tegen de door de mens veroorzaakte klimaatverandering. Wij schrijven als betrokken individuen, verenigd in het besef dat de wetenschap eenduidig en dat Amerika moet reageren’, schrijven de klimaatgeleerden afkomstig uit 46 verschillende staten.

Zes cruciale stappen

In de brief, waarbij tegelijkertijd ook een publieke petitie is geopend, wordt Trump opgeroepen om zes cruciale stappen te zetten.

  1. Maak van Amerika een leider in schone energie door het stimuleren van hernieuwbare energie.
  2. Verminder de Co2-uitstoot en de Amerikaanse afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.
  3. Bereid Amerika voor op de gevolgen van klimaatverandering, zoals overstromingen, droogte en bosbranden, die alleen al in de laatste 5 jaar voor 250 miljard dollar aan schade hebben veroorzaakt.
  4. Erken dat de klimaatverandering een echte, onmiddellijke en de door de de mens gecreëerde bedreiging is.
  5. Bescherm de integriteit van de wetenschap in het beleid, zoals is beloofd tijdens de campagne
  6. Houd de Amerikaanse betrokkenheid bij het Parijse Klimaatakkoord in stand. Door de VS terug te trekken uit dat verdrag – het product van 25 jaar van onderhandeling tussen bijna elk land op de wereld – zal onze beste kans op het vermijden van de gevaarlijk klimaatverandering ondermijnen.

De ondergetekenden besluiten de brief met een laatste oproep: ’Je hebt de steun van de meerderheid van de bedrijven, militaire leiders, wetenschappers, ingenieurs en de burgers om te reageren op de gevaren van de klimaatverandering door het verminderen van Co2-uitstoot  en het uitbreiden van duurzame energie. De meeste grote steden en staten van Amerika zijn al toegewijd om dit te doen. We verzoeken u dringen om te beslissen of u wilt dat u presidentschap gedefinieerd zal worden door ontkenning en onheil, of door acceptatie en actie.’

Teken hier de publieke petitie.

Beeld 29496131773_a9ba5e3935_z: Flickr / Gage Skidmore