Nieuw: ‘Rekenen met energie’ – cursus met praktische rekenmethoden

Nieuw: ‘Rekenen met energie’ – cursus met praktische rekenmethoden

Zonder kennis van de begrippen en eenheden van energie is het moeilijk om goede plannen te maken. ‘Dat komt de energietransitie niet ten goede,’ zegt Frans Debets. Als energiespecialist verzorgt hij de nieuwe cursus van Energieopleidingen.nl ‘Rekenen met energie’.

Een kilowattuur, hoeveel is dat eigenlijk? En hoeveel kWh zit er in een kubieke meter aardgas? Als je een grote windturbine vervangt door zonnepanelen, hoeveel heb je daar dan van nodig? Wat is ons nationale energieverbruik en wat komt er bij kijken om dat duurzaam op te wekken, is dat wel mogelijk?

‘De energietransitie lijkt in volle gang, zegt Debets. ‘Maar het is niet altijd duidelijk wat er bedoeld wordt, allerlei begrippen en eenheden worden (soms verkeerd) gebruikt. Het overzicht ontbreekt vaak en feiten en fictie zijn moeilijk te scheiden.’

De cursus Rekenen met Energie geeft duidelijkheid en inzicht. In een korte tijd leert u de begrippen en eenheden te onderscheiden en kunt u er mee rekenen. U leert wat kWh, calorie, Joule, Watt of TOE betekenen en hoe deze eenheden met elkaar samenhangen. Uitdrukkingen als Bruto Energetisch Eindverbruik, vollastproductie, warmteweerstand of COP zijn na de cursus geen geheimtaal meer en u leert er mee rekenen. Begrippen, eenheden en rekenregels staan in deze cursus centraal. Het cursusmateriaal vormt een uitstekend naslagwerk.

Reserveer vandaag nog uw deelname aan Rekenen met Energie op Energieopleidingen.nl

Inhoud Rekenen met Energie

In één middag worden deelnemers ingewijd in het jargon van energetische grootheden en krijgen zijn inzicht in praktisch toepasbare rekenmethoden. Na de cursus kunnen deelnemers afwegingen maken ten aanzien van maatregelen voor energiebesparing of duurzame opwekking van energie.

1. De energietransitie
Waarom willen we duurzame energie? Waar staan we en waar willen we heen?

2. Begrippen en rekenregels
Wat is de energiewaarde van een aardappel, en een vat olie? Nullen tellen van mega tot peta en de relatie tussen vermogen, energie en tijd.

3. Het nationale energieverbruik
Hoeveel verbruiken wij, wat verbruikt een huishouden en waarom is energie zo duur?

4. Duurzame energie
Rekenen aan zonne-energie en windenergie en de uitstoot van broeikasgassen.

5. Besparen
Het meest duurzaam is de energie die je niet verbruikt, over besparen, isoleren en elektrisch rijden.

Bekijk de eerstkomende cursusdata op Energieopleidingen.nl
Beeld Rekenen-met-energie: Energiemedia / Energieopleidingen