Crowdfunding voor publieke overname Eneco

Crowdfunding voor publieke overname Eneco

Stichting Greencrowd is een crowdfundingsactie gestart om Eneco in handen te houden van het publiek. Verschillende gemeentelijke aandeelhouders van Eneco zijn van plan hun aandelen Eneco te verkopen.

Met een publieke overname wil Greencrowd voorkomen dat de verduurzaming van de Nederlandse energievoorziening onder druk komt te staan.

De vier gemeenten die af willen van hun aandelen in Eneco zijn Rotterdam, Den Haag, Dordrecht en Leidschendam-Voorburg. Hiermee komt in ieder geval 60%  op de markt en de kans bestaat dat zelfs alle gemeentelijke aandeelhouders hun belang willen verkopen. In totaal zijn 53 gemeenten eigenaar van het energiebedrijf.

Jan Willem Zwang van Greencrowd is van mening dat ‘Eneco beter af is in publieke handen of in handen van het publiek dan in handen van een ander bedrijf, ongeacht of dit een buitenlands energiebedrijf is, een private-equity-partij of een partij als Shell of BP.’

Zwang: ‘Registreren is makkelijk en nu nog vrijblijvend. Wanneer blijkt dat we voldoende animo hebben, gaan we de dialoog aan met Eneco en met de gemeenten en gaan we alles echt concreet uitwerken. Gezien het feit dat er nu al bijna 4 miljoen euro aan interesse is, verwacht ik dat we hier eind volgende week al voldoende zicht op hebben en dat we er keihard aan gaan trekken om dit voor elkaar te krijgen.’

Interesse om mee te doen? Lees hier het blog met onderbouwing van de actie.

Meer informatie over de mogelijkheden en het doen van een bijdrage kan hier.