Flinke groei energiecoöperaties en zonne-energieprojecten

Flinke groei energiecoöperaties en zonne-energieprojecten

Het aantal energiecoöperaties is flink toegenomen afgelopen jaar. Inmiddels zijn er 392 van dit soort burgerinitiatieven in Nederland, 60 meer dan vorig jaar. Dat blijkt uit de Lokale Energie Monitor 2017. Door deze groei is er in bijna alle gemeentes een coöperatie actief.

De groei wordt voornamelijk gestuwd door een professionelere aanpak, lokaal draagvlak en krachtenbundeling van de energiecoöperaties. Hierdoor worden er steeds vaker eigen wind- en zonne-projecten opgezet. Dit jaar gaat het voorlopig om 274 eigen windturbines en zonne-weides en -daken. En de toekomst ziet er ook rooskleurig uit. Op de planning staat een verdubbeling van het aantal zonne-energieprojecten en van het opgewekte windvermogen.

Zon

Zonprojecten werden op grote schaal gerealiseerd door energiecoöperaties. In 2017 zijn er inmiddels 100 projecten uitgevoerd. Uit de Lokale Energie Monitor blijkt dat er nu in totaal 37 MWp wordt opgewekt, 53% meer in vergelijking met vorig jaar. Voor volgend jaar en het jaar erop staan er nog een groot aantal zonneweides gepland.

Ook de Postcoderoos Regeling maakt een flinke groei door. In 2017 zijn er 63 nieuwe projecten bijgekomen. De regeling, die in 2014 werd geïntroduceerd, is een financieringsmogelijkheid om gezamenlijk zonne-energie op te wekken, zonder dat de zonnepanelen op het eigen dak hoeven te liggen. In totaal zijn er 114 van dit soort projecten gerealiseerd. Op de planning staan nog 158 Postcoderoos projecten.

Kijk hier voor meer informatie en cijfers uit de Lokale Energie Monitor

Bron: HIER Opgewekt

Beeld : Vera Kratochvil